O kvalitní kávě: Klíčem k úspěchu je správný výběr kávy!, 2. díl

V prvním díle našeho článku jsme vám přinesli zajímavé informace o procesu zpracování kávy, její přípravě a o nezdravé české parodii na kávu, jež nese název „turek". V druhém díle se zaměříme na kvalitní automatické kávovary a pákové kávovary, které nabízejí jednoduchou cestu, jak si i doma vychutnat lahodné, kvalitně připravené espresso a také na výběr "správné kávy" a jejích odrůd.

Co umí kávovary "espressa"?

Přístroje, určené pro přípravu kávy za pomocí tlaku, se dělí do třech základních skupin:

  1. V té první jsou zastoupeny přístroje ručně ovládané pákou, tedy pákové kávovary, které jsou v dnešní době ve většině případů kombinovány s parní tryskou, sloužící pro přípravu mléčných specialit.
  2. Do druhé skupiny patří kávovary na kávové kapsle či porcovanou kávu. Vyrábějí se v podobných nebo i menších rozměrech jako malé pákové kávovary. Do těchto kávovarů se vkládá předpřipravená káva ve formě kávových kapslí nebo malých pytlíčků. Každá porce kávy je tedy samostatně zabalena. Díky tomu je příprava kávy nepatrně dražší, nežli v předchozím nebo následujícím případě.
  3. Do poslední skupiny patří automatické kávovary, které bývají standardně vybavené mlýnkem na kávu. Automatické kávovary všechny fáze přípravy kávy řídí zcela sami - káva je čerstvě namleta, nadávkována, upěchována a vylouhována přesně tak, aby výsledný nápoj byl chuťově a konzistenčně přesný, např. espresso správné chuti a s bohatou cremou.

Nepodceňujte výběr kávy!

Co je však na přípravě kávy nejdůležitější? Není to překvapivě přístroj na espresso, ani jeho hi-tech funkce. Pro přípravu kvalitní kávy je nutné zachování nejvyšší kvality všech článků při její výrobě a následně přípravě. Důležitá je dobře zvolená, dobrá a kvalitní káva. Správně upražená, kvalitně namletá a poté s péčí připravená.

Důležité faktory, které ovlivňují kvalitu kávy:

Kvalita namletí
Káva, která je namleta příliš najemno může bránit v průtoku vody. Nedojde tedy k jejím „propresování" a v horším případě může dojít i k ucpání kávovaru nebo některých jeho součástí. 

Na druhou stranu u hrubě namleté kávy voda proteče kávou velmi rychle a nestačí dojít k propojení požadovaných složek z kávy. Káva je v tu chvíli slabá, nevýrazná a bez požadované chuti. V případě špatného mletí káva nepředá připravovanému nápoji svoji kvalitu a chuť. V mnoha případech může špatné nemletí celkově zničit výsledný nápoj. Ten je poté hořký a přepálený. Pro dokonalé namletí kávových zrn doporučujeme kvalitní mlýnek na kávu s mlecími kameny. Rozdrcení a dobré pomletí zrn je velký rozdíll oproti běžného "rozsekání" na části.

Upěchování kávy (např. v pákovém kávovaru)
Správné upěchování kávy, může také velmi ovlivnit její výslednou kvalitu a chuť. V podstatě jde o ty samé faktory, jako v případě nesprávného namletí. Dobře namletá, ale špatně stlačená káva se chová jako káva hrubě namletá. Voda velmi rychle proteče a nepředá nic ze svých předností. Příliš upěchovaná káva se pro změnu chová jako káva příliš jemně namletá, čímž dochází k znehodnocení připraveného nápoje.

Teplota vody
Teplota vody je také klíčová. Správná teplota vody protékající přes kávu při presování je těsně pod hranicí 90°C. Teplejší voda kvalitu kávy výraně snižuje. Dochází k přepaření, což je pro kvalitu kávy devastující. Při nižších teplotách je kvalita snížena nedostatečným vylouhováním kávy. Její chuť není výrazná a plná tak, jak by správně měla být.

Tlak a doba pressování
Na správnou přípravu kávy má vliv také tlak čerpadla a doba pressování. Čerpadlo kávovaru musí dokázat vyvinout tlak 15 barů. Horkou vodu je totiž nutno protlačit při presoování přes vrstvu správně upěchované namleté kávy. Toho docílíme pouze pomocí kvalitního čerpadla. „Laciné" automatické kávovary, které si na "espressa" pouze hrají, často vodu protlačují pouze tlakem horké páry. A to je nedostačující. I když káva z těchto přístrojů nemusí být špatná, nedojde vlivem nízkého tlaku ke správné extrakci všech důležitých látek a zpravidla se v šálku nevytvoří pěna, která je tvořena právě správně vyvařenými olejovitými součástmi kávy.

Profesionální kávovary zvládnou přípravu šálku kávy zhruba za 25 sekund. Což je o polovinu kratší doba, než v případě automatických kávovarů do domácnosti. To však nemění nic na kvalitě kávy. Pozor je však třeba dávat u levnějších kávovarů neověřených značek a výrobců. Kratší příprava znamená, že káva nebude dostatečně kvalitní, u delší přípravy se do kávy postupně uvolňuje větší množství tříslovin a nežádoucích prvků.

Co kávovary mohou nabídnout?

Většina všech přístrojů bývá vybavena také tryskou na horkou vodu a páru. Pomocí té je možné ohřívat mléko, které tvoří hustou pěnu například na cappuccinu a dalších mléčných specialitách.
Chcete-li si užívat dokonalé espresso a cappuccino takřka bez práce volte kávovary vybavené mlékovkou, kde je příprava mléčné pěny téměř bez práce. Mléčná pěna se tvoří v konvičce nebo v cappuccinátoru a vtéká přímo do šálku. Staří pak pouze navolit velikost, případně sílu kávy a šálek lahodného nápoje je připravený.

„Čistota je půl...dobré a kvalitní kávy"

Přestože je provoz kávovarů takřka bez nutnosti jakékoliv údržby, nelze ji ledabyle opomíjet. Po každém použití parní trysky je doporučeno její pročištění parou tak, aniž by byla ponořena do kávy či mléka. Celé vedení přístroje je pak nutné čas od času odvápnit. K odvápnění slouží speciální dekalcifikační přípravky, které lze zakoupit například v internetovém obchodě CESK.cz. Sofistikovanější kávovary sami upozorňují, když je třeba je odvápnit.

Kávové odrůdy volte pečlivě

I když odrůd kávovníku existuje více než 60 druhů, známé jsou především dvě. A to sice káva Arabica a Robusta. Tyto dvě odrůdy tvoří přibližně 85% celosvětově prodávaného množství kávy. 

  • Arabica je káva s celistvou chutí, která může nabývat velkého množství chuťových odstínů. Je poměrně náročná na pěstování a vyžaduje ruční sklizeň. Pěstuje se ve vysokých nadmořských výškách, kolem 1500 metrů nad mořem. Odměnou za náročné pěstování a sběr je špičková plná chuť a její nižší hořkost ve srovnání s Robustou.
  • Robusta je káva méně náročná, pěstovaná v oblastech s nadmořskou výškou přibližně 700 metrů. Umožňuje strojovou sklizeň. Je proto levnější a hojně využívaná ke zpracování instantních káv. Více kofeinu však způsobuje vyšší hořkost a nedovoluje patřičné rozvinutí chuťového potenciálu.

Pití kvalitní kávy se může stát vaším každodenním uklidňujícím rituálem. Okuste celosvětově úspěšný nápoj, který nadchne, ať již se jedná o královsky čisté Ristretto či kávy doplněné likéry nebo sirupy. Kvalitní a s citem připravenou kávu si jistě zamilujete!

Sledujte RSS kanál této kategorie

Pošlete článek známému







* Položky označené hvězdičkou jsou povinné.
Odesláním formuláře přijímáte naše Zásady o ochraně osobních údajů.