O kvalitní kávě: Zapomeňte na „turka“!, 1. díl

Pití kvalitní, dobře připravené kávy se pro mnoho z nás stalo obřadem a příležitostí k družnému rozhovoru s přáteli nebo příjemné relaxaci nad šálkem lahodného nápoje. Jak si tyto chvilky náležitě a správně vychutnat, naplno užít a neničit si při tom své zdraví? Inspirujte naším článkem a každý den si v poklidu vychutnejte šálek kvalitně připravené kávy.

V prvním díle článku se dočtete o procesu přípravy kávy, její stručné historii nebo také tom, že pití českého „turka" není zrovna zdravé ani zvláště chutné.

Kávová zrna, v podobě v jaké je známe, jsou „peckou" rostliny Coffea (kávovník). Než se dostanou k nám a stane se z nich lahodná káva, musí projít několika důkladnými kontrolami. Ty probíhají již na samotné plantáži při sklizni a následně před samotným zpracováním.

Po těchto kontrolách mohou být zrna zpracována - nejdříve projdou procesem pražení a následně jsou namleta. Celá procedura zpracování je zakončena tepelnou přípravou, kdy si doma, v kavárně nebo cukrárně dopřejeme šálek lahodné kávy. Abychom si mohli opravdu vychutnat požitek z pití kávy, světově nejoblíbenějšího nápoje, musí být celému procesu zpracování věnována maximální péče. Od samého počátku, tedy pěstování kávovníku, až po konečné zpracování, jímž je samotná příprava kávy.

Právě poslednímu bodu, tedy přípravě kávy, se věnuje stále více pozornosti a úsilí. A to nejen v kavárnách nebo restauracích, ale dnes již i v mnoha českých domácnostech. Je to dáno tím, že v současné době jsem schopni velmi snadno vlastními silami ovlivnit výslednou chuť kávy a tedy také požitek plynoucí z její konzumace.

Italové jsou mistry v přípravě kávy!

Mistry v přípravě kávy jsou bezesporu Italové. Právě oni přibližně před sto lety vynalezli způsob přípravy kávy, ze kterého vzešlo dnes celosvětové známé označení pro přístroje připravující kávu a také název pro specifický druh kávy - „Espresso".

Způsob přípravy, se kterým vynalézaví Italové přišli jako první, spočíval v protlačování horké vody přes upěchovanou kávovou masu. Tento způsob přípravy se v takřka nezměněné, sic z části modifikované, podobě uchoval až do dnešní doby.

Tento způsob, kdy z kávy a vody tlakem vytváříme lahodnou emulzi, patří již sto let mezi klíčové faktory, které ovlivňují výslednou kvalitu a chuť kávy. Cílem přípravy je správně vyvařit a s horkou vodou dokonale propojit oleje obsažené v kávě. Pouze v tomto případě bude káva správně připravená, krémová a celistvá. Zároveň při dodržení správného postupu, nemají oleje rozpuštěné ve vodě tendenci se srážet.

Pijte kvalitně připravenou kávu a zapomeňte na "turka"!

Snažte se vždy získat nápoj, který je beze zbytků výchozí suroviny, tedy takzvaného "lógru". Specifická česká příprava kávy, hovorově nazývaná "turek", je nejenom nezdravá, ale výsledná káva nemá správné chuťové vlastnosti. O dobré kávě lze tedy hovořit velmi obtížně.

Dlouhodobým louhováním mleté kávy totiž dochází k přepalování a rozpouštění látek, které ve správně připravené kávě nemají místo. Kazí totiž její chuť. Káva je nakyslá, trpká a nezřídka kdy i zapáchající. Dochází také k nežádoucímu uvolňování tříslovin, což velice zatěžuje lidské trávení. O nevalné kvalitě takto připravené kávy svědčí také fakt, že ten kdo pije tzv. „turka", nápoj upravuje množstvím cukru a mléka či smetany. Kvalitu však takto změnit nelze. Spíše je tomu naopak.

Pamatujte také, že čím déle je káva ve styku s horkou vodou, tím více se do nápoje uvolňuje kofein. Milnou domněnkou bývá, že v malých silných kávách je obsaženo hodně kofeinu. Opak je v tomto případě pravdou. Malé kávy, například espresso picolo, jsou silné a výrazné chuti, ale obsahují malé množství látek, jako je kofein a třísloviny.

Stále jsme vás nepřesvědčili o tom, že „turek" není to „pravé ořechové"? V druhém díle našeho článku se podíváme na zoubek automatickým kávovarům, se kterými si lahodnou a kvalitně připravenou kávu můžeme snadno dopřát v pohodlí svého domova.

Sledujte RSS kanál této kategorie

Pošlete článek známému







* Položky označené hvězdičkou jsou povinné.
Odesláním formuláře přijímáte naše Zásady o ochraně osobních údajů.