Jak získat vzdělání v oboru přípravy kávy?

Máte opravdu rádi kávu, potrpíte si na kvalitu a vaše espresso je mezi návštěvami vyhlášené? Možná byste svoji zálibu rádi posunuli na další úroveň a získali v oboru kávy odborné vzdělání. Nebo se již odborně pohybujete v gastronomii a láká vás práce profesionálního baristy, ke které potřebujete získat hlubší teoretické znalosti i potřebné certifikáty. Pro nadšené amatéry i profesionály v gastronomických provozech nabízí své semináře, workshopy a kurzy Škola kávy.

Škola kávy

Ambicí Školy kávy je především zprostředkování zkušeností při práci s profesionální technikou, osvojení umění přípravy kávy na profesionální úrovni a to široké veřejnosti i gastronomickým zařízením. Cílem Školy kávy je zvyšování úrovně baristů, a to po stránce teoretické i praktické. Koncept Školy kávy je v rukou Štěpánky Havrlíkové a Roberta Trevisana. Od roku 2002 se pod jejich záštitou realizují kurzy a semináře pro baristy, od roku 2003 pak Mistrovství baristů ČR – Mistr kávy a řada dalších soutěží pro baristy a degustátory.

Vzdělávání

Hlavním vzdělávacím nástrojem Školy kávy jsou semináře, školení, kurzy a přednášky, které připravuje pro hotelové školy, jednotlivce i skupiny. Školícím centrem tak procházejí jak individuální zájemci o kávu, tak obchodníci s kávou či kávovary, ale také baristé a zástupci nejvýznamnějších distributorů kávy v ČR. Škola nabízí široké spektrum vzdělávacích témat od poradenství o správném uspořádání pracoviště, až po správné servírování kávy.

Informace prezentované na seminářích jsou kontinuálně aktualizované a doplňované o poznatky získané na kurzech v zahraničí, to vše s ohledem na rychlý vývoj kávové kultury. Zárukou objektivních informací, které Škola kávy předává, by měla být její neutralita. Škola kávy neobchoduje s kávou ani kávovary, absolventi seminářů si tak mohou udělat vlastní představu o dodavatelích uvedených produktů.

Vzdělávací charakter mají kromě seminářů, které vede Roberto Trevisan, člen Speciality Coffee Assn. of Europe (SCAE) také soutěže baristů. Díky nim se profiluje česká baristická špička, která získává velmi zajímavé pracovní uplatnění. Absolventi pracují na pozicích training managerů, coffee specialistů, product managerů i promoterů pro řadu významných řetězců nebo distributorů kávy.

Přednášky pro studenty a milovníky kávy

Škola kávy realizuje přednášky pro hotelové školy, ale také různá klubová setkání a víkendové programy. Přednášky mohou být dle individuálních požadavků zaměřeny na různou problematiku a doplněny o praktickou ukázku. Je možné se zaměřit také na témata jako je nákup nepražené kávy, příprava kávy, osobní zkušenosti z kávových plantáží v Mexiku či pohled do zákulisí pořádání soutěží baristů.

Přednášky na hotelových školách jsou obvykle rozděleny do dvou částí:

  • Teoretická část doplněná o krátkou ukázku probíhá zpravidla přímo v konkrétní hotelové škole. Tato část semináře je vyhrazena větší skupině studentů, kteří jsou již seznámeni s oborem barista a mají možnost se rozhodnout, zda chtějí investovat do dalšího hlubšího vzdělávání.
  • Praktická část probíhá přímo ve školicím středisku Školy kávy, kde je k dispozici dostatečné technické zázemí pro intenzivní praxi studentů a také možnost shlédnutí pražírny kávy. Tato část semináře je určena pro skupiny maximálně deseti studentů, kteří již absolvovali úvodní teoretickou část a rozhodli se pokračovat v praktické části. Na závěr získávají studenti certifikát.

Semináře a školení baristů

V nabídce Školy kávy najdete semináře vhodné pro úplné začátečníky, ale také školení a kurzy pro specialisty v oboru. Základní rozdělení seminářů je podle těchto tematických okruhů:

  • Od keře až k espressu: celodenní seminář složený z 5 hodin teoretické výuky a 3 hodin praxe pod vedením Roberta Trevisana. Účastníci semináře mají k dispozici veškeré nejmodernější doplňky pro práci baristy jako jsou digitální váhy, odměrky, opěrky či pressovače. Během tohoto kurzu proniknou budoucí baristé do teoretických tajů kávy, naučí se pracovat s kávou, kávomlýnkem, kávovarem a především připravit správné espresso.
  • Latte Art: celodenní seminář, jeho součástí jsou 3 hodiny teoretické výuky a 5 hodin praxe pod vedením Roberta Trevisana. Seminář Latte Art navazuje na základní seminář Od keře až k espressuÚčastníci již musí mít dostatečné znalosti o správné přípravě kávy typu espresso. Během teoretické části získají účastníci základní informace týkající se kávy, seminář je však zaměřen zejména na informace o mléku a jeho zpracování. Praktická část je zaměřena na práci u kávovaru a především přípravu cappuccina a trénink zpěňování mléka.
  • Pražení a degustace: celodenní seminář nabídne informace o pěstování kávy, její sklizni, zpracování a především pražení. Účastníci si vyzkouší degustaci kávy způsobem zvaným braziliana, pod vedením zkušeného lektora Školy kávy Roberta Trevisana.
  • Pro experty – degustace: třídenní seminář v Itálii je vhodný zejména pro odborníky. Během tohoto semináře se seznámíte s profesionálními technikami na té nejodbornější úrovni. Naučíte se rozeznávat pozitivní chuťové a aromatické vjemy, stejně jako defekty v kávě, způsobené použitím špatné, nekvalitní směsi, nevhodného upražení či přípravy. Součástí kurzu je exkurze do společnosti, která se zabývá procesem dekofeinizace kávy, exkurze do celních skladů a pražírny. Seminář se koná v italském Terstu.
  • Etiopian Coffee Tour: poznávací cesta za pěstováním kávy v Etiopii, po realizovaných cestách na kávovníkové plantáže Mexika, Tanzanie a Ugandy nabízí Škola kávy poznání specifického kávového prostředí Etiopie.
  • Certifikace SCAE: Škola kávy nabízí absolvování oficiálních baristických zkoušek SCAE. Tuto odbornost je možné získat ve dvou stupních: 1. Basic Barista (nutná půlroční praxe v oboru, písemný test a praktická zkouška) 2. Barista (podmínkou úspěšně absolvovaný první stupeň a roční praxe v oboru, písemný test a praktická zkouška)

Kurzů se můžete zúčastnit jako jednotlivec, nebo jako součást skupiny. Právě u skupin je možné dohodnout individuální termíny nad rámec vypsaných kurzů. Skupina pro tyto semináře musí mít minimálně 6 a maximálně deset členů s cílem maximální efektivity výuky. Na konci semináře získávají účastníci certifikát o absolvování a stávají se tak certifikovanými baristy.

Kompletní informace o konceptu Školy kávy, detaily a cenové podmínky seminářů získáte na www.skolakavy.cz.

Baristické kurzy ve spolupráci s CESK, a. s.

Baristických kurzů a školení v oblasti přípravy kávy existuje samozřejmě více. Pokud chcete spojit příjemné s užitečným, spolupracujte s CESK, a. s. Při zakoupení profesionálního pákového kávovaru máte možnost se zdarma zúčastnit baristických kurzů s profesionálním baristou Romanem Pospíchalem, který se pyšní několika prestižními tituly "Mistr kávy".

Pro domácí přípravu a procvičování jednotlivých technik se vám určitě bude doma hodit nový kávovar, vybrat si můžete z širokého spektra automatických kávovarů, nebo si rovnou pořídit některý z profesionálních kávovarů

Sledujte RSS kanál této kategorie

Pošlete článek známému







* Položky označené hvězdičkou jsou povinné.
Odesláním formuláře přijímáte naše Zásady o ochraně osobních údajů.