Zima si žádá horké kávové nápoje

Latté, capuccino, vídeňská káva a mnohé další jsou stálicemi nápojového lístku, jejichž největší výhodou je, že jsou oblíbené v létě i v zimě. Jestli ale přemýšlíte, čím ozvláštnit sezónní nabídku a jak navodit tu správnou vánoční atmosféru, rozhodně nezapomeňte na kávové nápoje, jako je například irská káva nebo Latté Mon-cheri.

Káva, která má říz…

Kombinace kávy a alkoholu není žádnou novinkou a nemusíte zrovna holdovat lihovinám, aby si vás získala fantastická irská káva. Dokonale tento zázrak smaragdového ostrova připravíte svařením pravé irské whisky s třtinovým cukrem a silnou kávou. Na závěr patří kopeček našlehané smetany a kouzlo je dokonáno.

Z italských sjezdovek k nám na vánoční trhy dorazilo horké potěšení s příznačným názvem bombardino. Původní recept sice kávu neobsahuje, ale její přidání tento nápoj katapultovalo ještě o několik tříd výš. Jeho příprava je přitom velmi snadná. Smícháte ohřátý vaječný likér s rumem a pomalu k nim přilijete kvalitní espresso tak, aby jednotlivé vrstvy zůstaly oddělené a vynikla jejich kontrastní barva. Nakonec bombardino tradičně dozdobte kopečkem domácí šlehačky a podávejte dřív, než stihne vychladnout.

Jemnější kávu “pro dospělé” docílíte tím, že budete namísto samotného espressa dochucovat caffé latté. Latté Mon-cheri je stejně rafinované, jako jednoduché - do vysoké sklenice nalijte griotku a poté opatrně, nejlépe přes lžičku, přilévejte našlehané mléko. Poté přidejte espresso jako při přípravě klasického latté. Dozdobte koktejlovou třešní a nechte vrstvy ve sklenici, aby mluvily za vás.

Zahřejte se s čistou hlavou

Určitě jste slyšeli o medvědím mléku. Od něj je pak už jen krůček k medvědímu latté. Kouzelnou surovinou je v tomto případě velká lžíce toho nejlepšího medu, nalitá na dno sklenice. Pak už jen připravíte tradiční caffé latté a káva s umělými sirupy vám nemůže konkurovat

K Vánocům patří vůně perníčků. Pokud ale nejste zrovna pěčící typ, zkuste perníkovou kávu. Do našlehaného mléka přidejte nastouhaný perník a nechte ho zcela rozpustit. Poté přidejte kapku javorového sirupu, přelijte do šálku a doplňte espressem. Na závěr přidejte mléčnou pěnu a okamžitě podávejte.

Ať už se rozhodnete pro osvědčené recepty, nebo se směle pustíte do svých vlastních, nezapomínejte, že základem každého kávového koktejlu je perfektně připravené espresso. Svěřte jeho přípravu „do rukou“ kvalitního kávovaru a dopřejte svým zákazníkům horké zimní potěšení s kapkou kofeinu.

Sledujte RSS kanál této kategorie

Pošlete článek známému







* Položky označené hvězdičkou jsou povinné.
Odesláním formuláře přijímáte naše Zásady o ochraně osobních údajů.