Jak vybrat kávovar?

Pití kávy je pro mnoho lidí každodenním rituálem, bez kterého si nedokáží představit ranní vstávání nebo odpolední pracovní pauzu. Patříte i vy mezi nadšené milovníky kvalitní kávy nebo jste majitelem baru či restaurace a chcete si pořídit opravdu spolehlivý a výkonný kávovar? Nenechte se zmást množstvím nabízených produktů na trhu. Zkuste se inspirovat našimi radami jak vybrat kvalitní kávovar.

Základní typy kávovarů

Před tím, než se rozhodnete, jaký typ kávovaru koupíte, byste si měli určit, co od nového přístroje vyžadujete. Pokud vám vyhovuje časté pití méně aromatické a chuťově ne tak výrazné kávy, zkuste se v obchodech poptat po překapávači. Mletá káva je v něm pomalu zalévána horkou vodou a pod normálním tlakem překapává do konvice. Připravíte tak opravdu velké množství ne příliš silné kávy. 

Pro ty, kteří od kávy vyžadují především silnou chuť, vůni a lahodnou pěnu jsou tu kávovary na tvorbu espressa nebo-li presovače. Espresso vzniká přepařením čerstvě namleté kávy pod vysokým tlakem, který by měl podle většiny znalců dosahovat minimálně 9 barů. Většina kávovarů ale disponuje vyšším tlakem – 15 barů. Hodnota tlaku je důležitá, ale mnohem podstatnější je, aby ji kávovar během spařování udržel. Některé kávovary vytvoří dostatečný tlak pouze v první vteřině spařování a pak ho nechají klesnout. U presovačů hraje také důležitou roli teplota vody. Ta by se měla pohybovat mezi 88 a 92ºC.

Co dalšího by měl dobrý kávovar mít?

  • systém předehřívání šálků - káva tak neztratí ani špetku svého aroma
  • volbu síly a množství kávy - jednou jemné, podruhé velmi silné espresso
  • nastavitelnou výšku adaptéru pro různě velké šálky - budete moci používat malé i větší šálky
  • doplňky - nezapomeňte na odměrku a pěchovač

Máte rádi cappuccino nebo latté? Poohlédněte se po kávovaru s parní tryskou, která vám umožní našlehat mléko do bohaté pěny anebo si kupte automatický kombinovaný kávovar, který umí připravit cappuccino i další nápoje stiskem jednoho tlačítka.

Automatický nebo manuální pákový kávovar?

Na trhu najdete automatické i manuální kávovary. Výhodou automatických kávovarů je snadná manipulace i jednoduchá příprava nápojů. Většina automatických přístrojů si umí namlít zrnkovou kávu, napěchovat ji a přepařit horkou vodou. Odpad odstraní do speciální nádoby a samy se vyčistí nebo dokonce zbaví vodního kamene. Menší automatické kávovary se hodí především do domácností a nevelkých kaváren. Dostupné jsou ale i profesionální automatické kávovary vhodné do restaurací a barů. 

Manuální a poloautomatické kávovary jsou vhodné pro opravdové znalce kávy, kteří si umí kávu namlít a správně napěchovat. Je s nimi nepoměrně více práce než s automatickými přístroji. Pákové kávovary nemívají zabudovaný mlýnek a čistit je také budete muset vy sami. Ale radost z uvařené kávy bude snad právě proto ještě větší.

Kvalitní mlýnek rovná se dobrá káva

Na hrubosti namleté kávy záleží výsledná chuť připravovaného nápoje. Pokud je káva namleta hodně  najemno, může při přepařování dojít k jejímu spálení a to po sobě zanechá nepříjemnou pachuť. Jestliže je káva naopak namletá nahrubo, voda přes ní rychle proteče a vy ztratíte silné aroma espressa. Namletá káva navíc velmi rychle ztrácí vůni, proto je nejvhodnější, když si namelete jen to, co právě potřebujete

Nejjednodušším řešením je nákup kávovaru s integrovaným mlýnkem, u kterého je možné nastavovat hrubost mletí. Mlýnek si navíc namele právě tolik kávy, kolik je třeba. Při jejich nákupu se nevyplatí šetřit, správně namletá káva je základem pro přípravu dobrého espressa.

Myslete i na design

Kávovar by měl nejen umět vyrobit kávu, která vám bude chutnat, ale měl by i dobře vypadat. Výrobci přístrojů na výrobu kávy sází na elegantní futuristický design a jednoduché tvary. V barevnosti zůstávají střídmí - převládá klasický kovový vzhled nebo černá a bílá barva. 

Vybírejte podle toho, co vám chutná

Ať už si chcete dát každé ráno silné espresso, které vás spolehlivě probudí, nebo si raději pochutnáváte na cappuccinu se spoustou našlehaného mléka, nákup správného kávovaru není žádná věda, když víte, co vám chutná. Stanovte si své požadavky a začněte směle vybírat. A pak už si jen uvařte kávu podle vašeho gusta.

 

Sledujte RSS kanál této kategorie

Pošlete článek známému







* Položky označené hvězdičkou jsou povinné.
Odesláním formuláře přijímáte naše Zásady o ochraně osobních údajů.