Technika latté art, nebo-li kreslení mléčnou pěnou

Jen máloco potěší vaše hosty tak, jako bílá kytička na béžové pěně dokonalého cappuccina. Jenže, jak toho dosáhnout? Je potřeba připravit stovky cappuccina a naučit se pracovat s konvičkou na mléko tak, jako byste se s ní v ruce už narodili. Musíte si zkrátka osvojit techniku latté art.

Co je latté art?

Pod slovy latté art se neskrývá nic jiného, než speciální příprava cappuccina, vyžadující od baristů šikovnost a zkušenosti. Našlehané mléko a pěna se totiž při tomto “mléčném umění” lijí do espressa tak, aby se na vrcholku kávového nápoje objevil obrázek vykreslený z kávy a mléčné pěny.

Způsoby, kterým můžete při latté art pracovat jsou v zásadě dva. Technika, při které se mléko a mléčná pěna nalévají do espressa, aniž by barista použil nějaký jiný nástroj kromě konvičky, se nazývá free pour. Naopak při technice zvané etching může barista použít také polevu a celý obrázek se vykresluje a upravuje pomocí špejle.

Latté art

(Autor: GoToVan, cc-by)

Co potřebujete?

Jako u všech kávových nápadů, i u cappucina předurčeného k latté art je naprostou nutností správně připravené esspreso. Ovšem pokud se do něj chystáte malovat, potřebujete ho ještě dokonalejší než kdy jindy. Pokud se vám tedy nepodaří vytvořit hustou, tmavou cremu na povrchu, začněte znovu.

Latté art se nenazývá uměním pro nic za nic - výsledný obrázek totiž ovlivní i taková věc, jako je tvar a velikost šálku. Vhodnější jsou samozřejmě široké šálky na cappuccino, ve kterých budou lépe vidět detaily a kam se vám také vejdou složitější obrazce, až se vám latté art dostane do ruky.

Dalšími základními nástroji nutnými k malování do kávy jsou konvičky a našlehané mléko. Čím jemnější a krémovější pěnu se vám podaří našlehat, tím se vám do ní bude lépe malovat. S konvičkami bez hubičky si vystačíte při přípravě jednodušších obrázků, u těch složitějších se ale bez hubičky neobejdete.

Jak na to?

Jak se dělá Latté Art

(Autor: GoToVan, cc-by)

Jedním z nejjednodušších obrazců, na kterém můžete trénovat, než se pustíte do tulipánů a rozetek, je jablíčko. Při jeho přípravě držte šálek s espressem mírně nakloněný a pomalu do něj z konvičky, z výšky asi 5cm, lijte promíchanou mléčnou pěnu, přímo doprostřed kávy. V okamžiku, kdy bude hladina kávy s mlékem sahat zhruba centimetr pod okraj šálku, přibližte konvičku těsně nad kávu a nakloňte ji tak, aby se do šálku nalilo víc pěny najednou. Vaše jablíčko je hotové (a často i se stopkou).

Sledujte RSS kanál této kategorie

Pošlete článek známému







* Položky označené hvězdičkou jsou povinné.
Odesláním formuláře přijímáte naše Zásady o ochraně osobních údajů.