Staňte se odborníkem na kávu - navštivte kurz pro baristy

S příchodem kvalitních domácích kávovarů, které si v ničem nezadají s těmi profesionálními, je příprava dokonalé domácí kávy hračka. Jen je potřeba vědět, jak na to. Nemusíte být majitelem ani zaměstnancem kavárny, abyste se mohli honosit titulem “certifikovaný barista”. Pokud chcete překvapit své přátele dokonale zvládnutým uměním latte art nebo pozvednout svůj podnik a nalákat zákazníky, právě pro vás jsou určeny kurzy pro baristy.

Vše co jste chtěli vědět o kávě (ale báli jste se zeptat)

V České republice se v současné době nachází několik firem, pořádající školení baristů. Všechny samozřejmě nabízejí základní školení zaměřené na kávu a přípravu espressa, které je základem pro každý kávový nápoj.

Školení mívají zpravidla dvě části - teoretickou a praktickou. Samotná příprava espressa, je ale pouhým vrcholem ledovce. Především se dozvíte vše o kávě jako takové - kde a jak se pěstuje, jaké jsou odrůdy kávy, jak by se měla pražit a skladovat. Také vám bude vysvětleno, jak nejlépe nastavit kávovar, a že jeho hygienická údržba je pro dokonalé espresso stejně důležitá, jako správné namletí zrn a technika přípravy.

Cena kurzu by vždy měla zahrnovat kromě školení také všechny potřebné pomůcky od možnosti použití profesionálního kávovaru až po mléko. Samozřejmostí je také možnost neustálého degustování a vystavení certifikátu o absolvování semináře.

Latte Art aneb umění malby na pěnu

Motiv vykreslený mléčnou pěnou na hladině kávy je příjemným bonusem pro každého hosta. Pokud už máte přípravu espressa v malíčku a chtěli byste své baristické schopnosti prohloubit právě o tuto techniku, zapište se do kurzu Latte Art. O kávě jako takové se již mnoho nového nedozvíte, zato se naučíte jaké mléko se nejvíce hodí pro přípravu latte a cappuccina, jak s ním pracovat a jak je důležité zvolit tu správnou konvičku k jeho našlehání.

Kreslení na hladinu šálku vyžaduje kromě znalosti postupu také jistou dávku zručnosti. Během praktické fáze semináře si proto vyzkoušíte přípravu a dekorování cappucina samotnou mléčnou pěnou, čokolávou polevou (topping) a dalšími, méně tradičními způsoby.

Věnujte pozornost také šálkům

Nejlepší baristka v Čechách a majitelka kavárny Petra Veselá, jejíž kurzy přípravy kávy jsou také volně otevřené pro veřejnost, promlouvala již několikrát o mnoha faktorech, které dělají z kávy nápoj bohů. Vedle všech těch důležitých byste podle ní neměli zapomínat na fakt, že dokonalost tvoří také detaily. Precizně připravená káva si zaslouží kvalitní porcelán. Pokud ho navíc před demonstrací svého baristického umění nezapomenete nahřát, máte úspěch zaručen.

Sledujte RSS kanál této kategorie

Pošlete článek známému







* Položky označené hvězdičkou jsou povinné.
Odesláním formuláře přijímáte naše Zásady o ochraně osobních údajů.