Jak správně udržovat kávovar?

Základní předpokladem pro přípravu skutečně lahodného espressa s bohatou pěnou nebo oblíbeného cappuccina nejsou pouze prvotřídní suroviny a kvalitní kávovar, ale také jeho dokonalá čistota. Pokud se o svůj kávovar nebudete svědomitě starat, připravíte se o chuťový zážitek a nakonec možná i o nemalou finanční částku za opravu v profesionálním servisním středisku. Nevíte jak svůj kávovar správně udržovat ve skvělé kondici? Přečtěte si náš článek a my vám poradíme, jak na to.

Každodenní starost - údržba a čištění

Příprava opravdu dobré kávy je umění. Když se naučíte o svůj kávovar správně a hlavně pravidelně starat, poznáte to na chuti i na vzhledu připravovaného espressa. Umění bez určité dávky disciplíny zkrátka nemůže fungovat.

kávovarPravidelná údržba by měla zahrnovat každodenní čištění kávovaru od kávové sedliny a zbytků kávy. Povrch kávovaru můžete jednoduše otřít houbičkou namočenou v roztoku běžného přípravku na mytí nádobí a vody. Sítko a další odnímatelné části stačí propláchnout čistou vodou a osušit.

Většina automatických kávovarů vyšší třídy vás ale rozebírání jednotlivých částí kávovaru, jejich omývání, sušení a následného skládání dohromady ušetří. Použitou kávu automaticky odstraní do nádobky na odpad a zapnutím samočisticí funkce zlikviduje usazené zbytky kávy. Některé modely si umí samy poradit i s vodním kamenem - jsou totiž vybaveny odvápňovací funkcí.

Jak vyzrát na olej?

Každodenní údržba ale nestačí. Nepražená káva totiž obsahuje 10 - 15 % tuků a vosků. Klasické espresso je tak v podstatě emulze vody, aromatických látek a olejů, které se usazují na stěnách průtokových kanálků a negativně ovlivňují chuť připravovaného nápoje. Kávovar vlivem znečištění nepracuje se správným tlakem ani teplotou. Olejové usazeniny navíc nepříjemně páchnou a to kávě rozhodně nesvědčí.

Jednou za čas byste se proto měli odhodlat a dopřát kávovaru generální vyčištění. Pokud se na takovou činnost necítíte, můžete svůj kávovar svěřit odborníkovi v profesionálním servisním centru. Ten kávovar prohlédne, zjistí, co mu chybí, a důkladně pročistí.

V případě, že se rozhodnete kávovar vyčistit sami, pořiďte si kvalitní čistící přípravky určené výhradně pro kávovary. Ty, které se prodávají v drogériích, sice vyhovují varným konvicím, ale pro kávovary se nehodí.

Na vodě záleží

Každá voda, i ta balená, obsahuje vodní kámen, který se podle tvrdosti vody usazuje v průtokovém systému kávovaru. Na vlastnostech vody samozřejmě závisí i výsledná chuť kávy. Obecně platí, že na přípravu kávy je vhodnější měkká voda. Pokud budete používat tvrdou vodu, hrozí, že usazený vodní kámen v kombinaci s vysokým tlakem způsobí únik páry nebo vody. V nejhorším případě může dojít i k poškození elektrických obvodů v kávovaru a to už pak znamená opravdu velký problém.

dekalcifikační prostředekJako prevence v boji proti usazování vodního kamene a pro lepší chuť připravovaného nápoje se osvědčily speciální filtry do kávovarů a změkčovače vody, které jednoduše nainstalujete na váš kávovar. Ty jsou k dostání v různých velikostech, podle toho, kolik vody budete potřebovat.

Jestliže už se na stěnách kávovaru vodní kámen usadil, budete muset provést dekaltizaci a vodní kámen rozpustit. Stejně jako u čištění kávovaru od oleje, i zde je nutné používat pouze speciální čistící produkty určené výhradně pro kávovary, u kterých máte jistotu, že nepoleptají nebo jinak nepoškodí silikonové těsnění. Pokud chcete svému kávovaru dopřát skutečně profesionální péči, nechte vodní kámen odstranit pracovníky servisního centra.

Starost znamená chuť

Údržba kávovaru se může na první pohled zdát jako poměrně náročná a nepříliš levná záležitost. Vězte ale, že vaše snaha a investice se vám určitě vyplatí. Výsledkem nebude jen dlouhá životnost kávovaru bez nutnosti velkých a drahých oprav, ale především lahodná chuť připravované kávy.

Můžete mít nejmodernější mlýnek i nejdražší upraženou kávu, ale s kávovarem zaneseným olejem a vodním kamenem chutné espresso prostě nevykouzlíte. Inspirujte se proto našimi radami a udržujte svůj kávovar stále ve výborné kondici!

 

 

Sledujte RSS kanál této kategorie

Pošlete článek známému







* Položky označené hvězdičkou jsou povinné.
Odesláním formuláře přijímáte naše Zásady o ochraně osobních údajů.