Správné mletí kávy na espresso

Mletí kávy se často velmi podceňuje. Málo kdo totiž ví, že právě správným nebo špatným namletím kávy ovlivníte veškerý další postup a hlavně její správnou extrakci při přípravě espressa. A to jak doma, tak i v provozu.

Rozdíly v mletí kávy

Špatná hrubost kávy v podstatě neexistuje. Každé namletí se ale hodí na přípravu jiné kávy. Velmi hrubě namletá  káva, strukturou podobná zhruba cukru krupici, je ideální pro přípravu filtrované kávy, nebo ve french pressu. Středně hrubé namletí využijete pro přípravu kávy v moka konvičce. Pro přípravu espressa, stejně jako pro vaření kávy v džezvě je potřeba umlít kávu na jemno tak, aby byla strukturou porovnatelná s polohrubou moukou.

V principu je dobré si pamatovat, ze na delší dobu louhování potřebujete hrubě mletou kávu, zatímco při způsobu přípravy například espressa, kdy louhujete kávu jen po krátkou dobu, musí být káva velmi jemná.

Jak fungují mlýnky

Nejdokonalejší namletí, které potřebujete pro vaši oblíbenou přípravu kávy, dosáhnete samozřejmě s  profesionálními mlýnky. Mlýnek je základem každého profesionálního baristy. Skládá se z násypky, mlecích kamenů a dávkovače, které je potřeba pravidelně čistit, aby se v nich neukládaly zbytky, jako tuky a oleje z mleté kávy, které samozřejmě negativně ovlivňují kvalitu, chuť a vůni.

Násypka je plastová nádoba kuželovitého tvaru, umístěná na vrchní části mlýnku. Je lepší do ní sypat pouze takové množství kávy, které ihned umelete a spotřebujete. Přestože kávová zrna odpočívající v průhledné násypce vypadají velmi efektně, káva zbytečně zvětrává a přichází tak o svoji chuť i aroma.

Z násypky putují kávová zrna mezi mlecí kameny. Ty bývají nejčastěji kovové, s malými ostrými zoubky, které rozemelou zrnka na drobné částečky. Jelikož jsou prakticky nejdůležitější částí mlýnku, vyžadují velkou pozornost a péči. Je potřeba je důkladně čistit a zhruba po umletí 350kg kávy vyměnit, kvůli opotřebování.

Dávkovač je místo, kam již namletá káva putuje z kamenů a odkud ji dávkujete dál. Vzhledem k tomu, že nejen namletí, ale i množství kávy ovlivňuje chuť připravovaného espressa, je dobré dávky z počátku  několikrát zvážit, abyste si zvykli na ideální množství. V poslední době se ale objevují profesionální mlýnky Grind on Demand, které dávkovač nemají a jsou schopny mlít dávku na jednu nebo dvě kávy přímo do páky. Díky tomu je každá dávka čerstvě namletá, uchovává si všechny svoje kvality a takto připravené espresso nejlepší, jaké můžete připravit.

Sledujte RSS kanál této kategorie

Pošlete článek známému







* Položky označené hvězdičkou jsou povinné.
Odesláním formuláře přijímáte naše Zásady o ochraně osobních údajů.