Soutěž Mistr kávy 2008

Od 5. do 8. února probíhá na pražském výstavišti v Holešovicích veletrh TOP GASTRO 2009, v rámci kterého proběhne také soutěž o titul Mistr kávy 2008. Několik desítek českých baristů připraví na profesionálních kávovarech espresso, cappuccino i nápoj podle svého vlastního receptu. Specialisté na přípravu kávy se navíc pokusí o překonání rekordu a vytvoření největšího šálku cappuccina na světě. Ptáte se, co všechno musí barista umět, aby se stal Mistrem kávy? Přečtěte si náš článek!

Důležitý je celkový dojem i chuť nápoje

Mistr kávySoutěž Mistr kávy pořádá pražská Škola kávy od roku 2003. Odborná porota složená z českých i zahraničních odborníků na výrobu espressa, cappuccina a dalších kávových specialit důkladně prověří schopnosti všech účastníků. Musí zvládnout všechny úkony spojené s každodenní praxí v gastronomických provozech – kavárnách, restauracích nebo barech. Hodnotí se nejenom kvalita soutěžních nápojů, ale také technická stránka jejich přípravy a celkový dojem včetně chování baristy.

Vítěz soutěže získá nejenom titul Mistr kávy 2008, ale zároveň se stane reprezentantem České republiky na mistrovství světa v americké Atlantě.

Bez profesionálních kávovarů to nejde

Pro soutěžící je připraveno 13 profesionálních kávovarů různých značek, které si musí seřídit. Nejdůležitější je správné nastavení mlýnku a hrubosti mletí. Zajímavou částí soutěže je také výroba „volného nápoje“. Mistryně kávy Petra Veselá například v loňském roce představila espresso rozmixované s vanilkovým pudinkovým krémem a trochou mléka.

Malování na mléčnou pěnu

Součástí soutěže Mistr kávy je od roku 2007 také soutěž Latte Art, ve které baristé nalévají teplé zpěněné mléko na espresso způsobem, při které jsou vytvářeny nejrůznější obrazce. Na mléčnou pěnu se dá pomocí čokolády nebo jiných ingrediancí také kreslit.

Specialisté na kávu mohou také změřit síly v přípravě kávových koktejlů s alkoholem nebo přípravě kávy v tradiční džezvě, kovové konvičce z Turecka.

Rádi byste se soutěže také zúčastnili? Stačí se přihlásit a začít trénovat s kvalitním kávovarem. Pokud doma ještě žádný nemáte, zkuste se inspirovat třeba v internetové obchodu CESK. Najdete tu profesionální pákové i automatické kávovary.

Sledujte RSS kanál této kategorie

Pošlete článek známému







* Položky označené hvězdičkou jsou povinné.
Odesláním formuláře přijímáte naše Zásady o ochraně osobních údajů.