Profesionální kávovary

Od domácích kávovarů se profesionální stroje velmi liší. Velikostí, funkcemi nebo technickými parametry. Zásadní změnou oproti automatickým a poloautomatickým kávovarům je ale způsob přípravy espressa a jeho výsledná kvalita. Ta je diametrálně odlišná. Jak je to možné?

Pojďme si připomenout, jak vlastně vypadá správně připravené espresso. Podle italského národního institutu kávy jsou parametry pro přípravu espressa následující:

  • 7,2 g namleté kávy
  • 25-35 ml vody
  • 20-30 vteřin extrakce
  • 9 barů tlak
  • 90°C – teplota vody při extrakci

Dodržet všechny tyto parametry není nikterak jednoduché. A je dokonce patrné, že dobré espresso není jenom zásluhou špičkového kávovaru, ale především šikovnosti baristy. Jedině ten ve výsledku rozhoduje o tom, jak kvalitní espresso dostaneme na stůl. Jako kdybychom ke špičkovému pianu posadili průměrného klavíristu. Také z toho nebude žádný odvaz. Ke správnému espressu vede profesionální příprava a dodržování postupů. Profesionální kávovar je pouze nástroj, který dokáže dobré espresso vyrobit. Ale sám o sobě není jeho zárukou.

Pod kůží profesionálních kávovarů

Pumpa

Pumpa (rotační čerpadlo) zvyšuje tlak vody pro přípravu espressa na ideálních 9 barů. Běžný tlak ve vodovodním řádu je 1-3 bary. Běžné domácí kávovary pracují na bázi vibračního čerpadla a nejsou schopny zajistit tento tlak.

Bojler

Bojler v kávovaru slouží k ohřevu vody, tvorbě tlaku a páry. 70% kapacity bojleru zabírá voda, zbytek pára. Voda z bojleru slouží pro potřebný tlak a páru, voda neputuje přímo do espressa. Ta se ohřívá až ve druhém okruhu. Dnešní moderní kávovary mají zvlášť bojlery nad každou hlavou kávovaru. Díky tomu barista může připravovat různé druhy nápojů a stále tak bude mít k dispozici dostatek vody, páry a dostatečný tlak.

Voda na espresso

Voda na kávu se ohřívá ve druhém okruhu, který vede skrz hlavní bojler.

Hlava kávovaru

Hlava kávovaru je místo, kde se extrahuje a odkud vytéká káva. Skládá se z filtru, těsnění a páky. Hlava je dalším klíčovým prkem pro přípravu espressa. Aby udržela požadovanou teplotu, je relativně velká a mohutná. Vyrábí se proto z kvalitních materiálů, jako je mosaz.

Páka

Páka (portafilter) se zpravidla nijak neliší od automatů a poloautomatů s pákou. Lepší kávovary mají i dvoupáky se dvěma výpustěmi. U páky je především nutná údržba a správné používání během a před přípravou kávy. Novinkou posledních let je nahá páka (naked filter). Z této speciální páky vytéká kávy přímo ze sítka do šálku, a navíc, tlak na kávu zde působí rovnoměrně, než jak je tomu u pák se sítkem.

Výdejník páry

Horká pára z bojleru je alfou a omegou profesionálních kávovarů. Díky adekvátnímu tlaku a teplotě můžeme mléko dobře našlehat. Sílu, kterou má profesionální výdejník, nejsou domácí kávovary schopné připravit. Teplota páry při výdeji by měla mít 95°C.

Budíky

Budíky a ukazatele jsou třešničkou na dortu profesionálních kávovarů. Barista má pod kontrolou, co se děje v bojleru a s vodou pro přípravu espressa.

Plocha na kávovaru

Odstavný prostor nad bojlerem je jako stvořený pro nahřívání šálků. Další věci nemají na této ploše co dělat (např. utěrky, ubrousky, apod.).

Čím se liší profi kávovary od automatických a poloautomatických

Jde především o velikost kávovaru, výrobní kapacitu a funkční předpoklady pro přípravu špičkové kávy.

Téměř všechny automaty a poloautomaty mají vibrační čerpadlo, které je mnohem slabší než u profesionálních kávovarů. Přestože výrobci těchto strojů někdy deklarují tlak cca 10-19 barů, nejde o tlak při extrakci, ale tlak čerpadla. Tyto stroje nejsou schopny docílit adekvátního tlaku 9 barů v hlavě.

Domácí kávovary mají často integrovaný mlýnek. Automatické mletí kávy přímo před jeho přípravou bez další manipulace je jistě zajímavé, mlýnky se ale špatně čistí. U automatů také nelze hovořit o nastavitelnosti upěchování kávy.

Tryska na šlehání mléka bývá další slabinou domácích kávovarů. Tryska bývá slabá a vyrábí nepříliš kvalitní pěnu. Některé kávovary mají vlastní cappuccinátor, výsledná káva ale nikdy nedosahuje takových parametrů, jako ji můžeme připravit s profesionálním kávovarem. Výjimkou v tomto směru jsou kávovary DeLonghi (2014 a novější), jejichž tryska umí vyrobit dobrou mléčnou pěnu (Latte Crema).

Vyberte si svého miláčka

Profesionální kávovary se svým způsobem hodí do kaváren, restaurací nebo cukráren. Na domácí přípravu kávy nám bohatě postačí pákový kávovar průměrné cenové kategorie. Jako levnější varianta pro přípravu dobré kávy dobře poslouží french press nebo moka kávovar.

San Remo Roma TCS 3 SED právem patří mezi absolutní špičku profesionálních kávovarů renomované značky San Remo. Splňuje všechny vstupní parametry pro přípravu dobrého espressa a dalších nápojů – tento stroj je vybaven systémovou kontrolou teploty (TCS) a boilery pro každou páku zvlášť. Rozdělení boilerů usnadňuje život baristy při přípravě nápojů a šetří také náklady na energie (nepotřebné boilery se mohou jednotlivě vypnout).

San Remo Roma TCS 3 SED

Profesionální kávovar San Remo Milano LX 3 SAP se zvětšeným boilerem. Tento poloautomat je k dostání v 1-3 pákové verzi a má výrazný a velmi zajímavý design. Robustní provedení z kvalitních materiálů je zárukou dlouhé životnosti a spolehlivosti pro náročné provozy.

San Remo Milano LX 3 SAP

 

 

 

 

 

 Automatické kávovary DeLonghi připravují kávu jedním stiskem. Pomocí volby přednastavení nebo manuálních parametrů připravíte během pár okamžiků lahodné cappuccino, espresso, caffe latte, latte macchiato a teplé mléko. Kávovary mají funkci samočištění přívodních trysek na vodu a mléko, disponují také programem odvápnění.

 delonghi

Profil dodavatele kávovarů Cesk, a. s.

Více než 25 let se specializujeme na prodej a servis renomovaných kávovarů DeLonghi , Saeco, Gaggia. Za profesionální a kvalitní servis zodpovídá náš tým vyškolených a zkušených techniků. Výsledkem servisu je vždy čistý kávovar seřízený na jakostní Italské kávě San Remo Crema.

Sledujte RSS kanál této kategorie

Pošlete článek známému







* Položky označené hvězdičkou jsou povinné.
Odesláním formuláře přijímáte naše Zásady o ochraně osobních údajů.