Jak připravit dokonalé cappuccino?

Cappuccino, kávový nápoj který najdete snad na každém nápojovém lístku v kavárnách a restauracích po celém světě. Víte ale, jak má perfektně připravené cappuccino vypadat? Naučte se s námi, jak se stát odborníkem na jeho přípravu, nebo alespoň znalcem jeho sametové pěny a mléčně-kávové chuti.

 

 

Základem je espresso

Stejně jako u všech ostatních kávových nápojů, ani u cappuccina se neobejdete bez perfektního espressa. Připravte si jej do předem nahřátého šálku na cappuccino a rychle se pusťte se do přípravy mléka, abyste neztratili pěnu na espressu. V konvičce míchejte mléko dokola tak, dokud nevznikne hustá a lesklá pěna, kterou poté velmi pomalu a z výšky pár centimetrů nalijte přímo doprostřed espressa. Zhruba v polovině plného šálku přibližte konvičku co nejblíže hladině a mírně ji nakloňte tak, aby do kávy nateklo více pěny.

Cappuccino je velmi jednoduchým nápojem z kávy, mléka a mléčné pěny, přesto by ale mělo splňovat několik parametrů, aby mělo právo se cappuccinem nazývat. Jeho ideální teplota se pohybuje kolem 70° Celsia a měl by se tak dát hned po naservírování bez problémů vypít. Pěna je hustá, jemná a hladká bez velkých bublin. Tvoří necelou třetinu nápoje a je zarovnaná po okraj šálku.

Kouzlo našlehaného mléka

Správně ušlehat mléčnou pěnu na cappuccino chce cvik, dávku šikovnosti a nutnost dodržet několik pravidel. Mléko by mělo být vždy plnotučné a studené - čím více ho v lednici vychladíte, tím snadněji a déle ho můžete šlehat. Nerezová konvička, kterou zvolíte k přípravě mléka, může mít prakticky jakýkoliv objem. Naplnit ji ale musíte vždy alespoň do poloviny, jinak se vám mléko nikdy nepodaří našlehat.

Před samotným napěněním mléka je nutné trysku kávovaru popustit naprázdno, abyste z ní odstranili vodní usazeniny. Poté ji vložte do konvičky, zhruba jeden centimetr pod hladinu a pusťte naplno. S konvičkou pomalu hýbejte směrem dolů a naklánějte do té doby, dokud si nebudete jisti polohou, ve které se vám pěna tvoří nejsnadněji. Druhou rukou položenou na konvičce pak kontrolujte teplotu mléka. Jakmile začne pálit a je obtížné ji udržet, dosáhlo mléko požadované teploty 70°C a je nutné páru okamžitě vypnout, jinak mléko převaříte a pěnu zničíte.

Nemáte kávovar vybavený parní tryskou nebo nechcete přípravou našlehaného mléka ztrácet čas? Řešením pro vás může být cappucinátor nebo výrobník mléčné pěny, který veškerou práci provede za vás a pokaždé perfektně. Šetrně udržuje až 2 litry mléka v konstantní teplotě 73°C a dokonale hustou pěnu tak připravíte za několik sekund. Stáčet ji navíc můžete nejen do konvičky, ale přímo do šálku.

Sledujte RSS kanál této kategorie

Pošlete článek známému







* Položky označené hvězdičkou jsou povinné.
Odesláním formuláře přijímáte naše Zásady o ochraně osobních údajů.