Příprava kávy doma - od Moka po kapslové kávovary

Je to velmi jednoduché - milujete dobrou kávu, ale těžko si můžete zaběhnout do oblíbené kavárny kdykoliv na ni dostanete chuť. Naštěstí existuje řada způsobů, jak připravit kávu doma tak, aby splňovala veškeré atributy perfektního espressa a vy jste si ji mohli vychutnat v pohodlí domova.

Je to velmi jednoduché - milujete dobrou kávu, ale těžko si můžete zaběhnout do oblíbené kavárny kdykoliv na ni dostanete chuť. Naštěstí existuje řada způsobů, jak připravit kávu doma tak, aby splňovala veškeré atributy perfektního espressa a vy jste si ji mohli vychutnat v pohodlí domova.

Jednoduché, ale účinné

Ve 30. letech se v Itálii objevila hliníková Moka konvička, která je u nás dodnes velmi populární a hojně využívaná. Příprava kávy je v ní velmi jednoduchá - do spodní části nalijte přiměřené množství vody, střední sítko naplňte mletou kávou, konvičku důkladně zašroubujte a dejte vařit na sporák. Po chvíli pára vystoupá skrz kávu v sítku a vyteče z trysky ve vrchní části konvičky. Jakmile proteče všechna voda, je nutné Moka express okamžitě odstavit a servírovat. Chuť této kávy připomíná chuť espressa a je skutečně silná.

Ještě starším pomocníkem než Moka express je skleněná konvička s filtrem zvaná French press, podle země jejího vzniku. Příprava kávy ve French pressu je velmi jednoduchá, ale je potřeba dodržet větší hrubost mleté kávy, správnou teplotu vody a čas louhování. Hrubě namletou kávu tedy nasypte do konvice a zalijte odpovídajícím množstvím horké vody o teplotě zhruba 94°C, po 3-4 minutách stlačte kávu pístem dolů a ihned podávejte. Kávu, kterou ihned nevypijete, nenechávejte ve French pressu, ve kterém stále dochází k louhování nežádoucích látek zcela kazících výslednou chuť nápoje.

Výhody moderní doby

Když si ovšem potrpíte na plnou chuť espressa, nebo se navíc chcete pustit do přípravy kávy s našlehaným mlékem, budete muset sáhnout trošku hlouběji do kapsy.

Jedním z nejméně náročných řešení jsou kapslové kávovary. Tito malí a designově úchvatní pomocníci udělají prakticky veškerou práci za vás - nemusíte nic mlít ani odměřovat, stačí jen přístroj nahřát, nalít do nádržky čerstvou vodu, vložit kapsli s oblíbenou kávou a stisknout tlačítko. Na výběr máte z 16 směsí kávy, každou s jedinečnou osobitostí a chutí.

Pro přípravu espressa tak, jak by vám ho naservíroval váš oblíbený barista, je ale nezbytný domácí pákový kávovar. Zapněte přístroj a nechte ho nahřát. Hruběji namletou kávu v množství 7 gramů vložte do páky, jemně utlačte a zapněte. Po 25 vteřinách vypněte průtok vody a podávejte skutečně perfektní espresso. Dejte ho ochutnat svým přátelům a připravte se na to, že v kavárně už je neuvidíte. A samozřejmě nezapomeňte na základní pravidla, která vám zaručí opravdu lahodnou chuť doma připravené kávy - vždy používejte zásadně čerstvou vodu a právě umletou kávu.

Sledujte RSS kanál této kategorie

Pošlete článek známému







* Položky označené hvězdičkou jsou povinné.
Odesláním formuláře přijímáte naše Zásady o ochraně osobních údajů.