Jak se praží káva v Čechách? Italsky i podomácku

Kávovar, ať automatický nebo pákový, je jen základ pro dobrý šálek kávy. I sebelepší přístroj je bez kvalitních surovin na přípravu vašeho oblíbeného nápoje jen polovinou úspěchu. Chuťový prožitek ovlivňuje i způsob pražení kávy. Nemusíte být přímo u toho, když výrobci světových značek mění zelené plody na tmavá zrna. Stačí si jen vybrat svůj oblíbený druh kávy.

Češi rádi Itálii

Obecně rozlišujeme slabé, střední a silné pražení a jemu odpovídající světlé, střední či tmavé zbarvení výsledných kávových zrn. V Itálii, ale i ve Francii, Maďarsku nebo Brazílii a Vietnamu se praží velmi silně. Naopak západní a severské státy vyznávají kávu spíše světlejších, skořicových odstínů. Některé odrůdy dokonce vyžadují jen určitý typ pražení. Aby třeba u mexické kávy vynikl její originální sladký charakter, musí být upražena silně.

Standardem pro Českou republiku je střední typ upražení, odpovídající hnědému odstínu zrnkové kávy. Nejznámější česká baristka Petra Veselá vnímá, že Češi mají rádi praženou kávu, která má čokoládově hořkou chuť. Té se dosahuje spíše tmavším způsobem pražení ovlivněným tradicí ze Středozemí. I proto se v českých kavárnách nejčastěji setkáte s druhy kávy dovezenými z Itálie. Výraznou chuť a vůni nabízí i jakostní káva italského typu Sanremo. Tu můžete vyzkoušet nejen v kavárně, ale i doma.

Najděte si svou kávu nebo si ji upražte doma

Káva se však praží i přímo v Čechách a čerstvě pražená zaručuje zase trochu jinou dimenzi chuti.

Místní, většinou menší výrobci a distributoři kávy praží malé dávky dovezených zrn různých druhů kávy - Arabicy či Robusty. To zaručuje možnost najít, co vám nejvíc vyhovuje. Nemusíte tedy nutně přistoupit na standardizované stupně pražené kávy podle již zmiňovaných spotřebitelských zvyklostí odběratelů v různých zemích. V Čechách si můžete relativně jednoduše najít praženou kávu na míru. Různé odstíny hnědé barvy, nezaměnitelné aroma i sílu chuti – charakteristické vlastnosti, které káva nabývá teprve pražením, se odvíjí od směsí i způsobu jejich pražení. A ty mohou být v Čechách individuální.

Pokud nenajdete tu svou pražírnu kávy, můžete to zkusit i sami. Oslovte distributora zelené kávy a upražte si ji přímo doma. Jde sice o proces náročný, může se však vyplatit. K dosažení vlastního originálního produktu lze využít pánvičku nebo mikrovlnnou troubu, k dispozici jsou i malé domácí pražičky. Zatímco tradičními kuchyňskými prostředky docílíme často nerovnoměrného pražení a někdy i zápachu, pražičky jsou praktičtější a umožňují i následné chlazení. Vynaložíte na ně ale zase finanční prostředky, za které byste mohli pořídit zajímavé suroviny nebo kvalitní kávovar na espresso.

Pražení – jen jeden z kroků k dokonalosti

Neméně důležitá je káva i následná příprava. K perfektnímu šálku je třeba i optimální namletí pražené kávy. Svou nezastupitelnou roli mají také kvalitní domácí pákové kávovary či automatické kávovary. Až v mixu všech jednotlivých kroků přípravy kávy dochází k vybalancování chuťových a aromatických komponent tak, že výsledkem je trvalý nezaměnitelný zážitek při pití vašeho oblíbeného nápoje.

Sledujte RSS kanál této kategorie

Pošlete článek známému







* Položky označené hvězdičkou jsou povinné.
Odesláním formuláře přijímáte naše Zásady o ochraně osobních údajů.