Netradiční způsoby kávy jsou nádherné na pohled

Přestože se nic nevyrovná dokonalému espressu či cappuccinu z nablýskaného kávovaru, připravenému zkušeným baristou ve vaší oblíbené kavárně, způsobů, jak připravit opravdu dobrý šálek kávy je více. Pojďme si představit ty méně tradiční, které kávě neubírají nic na její skvělé chuti.

Moka konvička

Malá hliníková konvička na kávu vznikla v roce 1933 v Itálii a stále se zde těší velké popularitě. Káva, kterou v ní připravíte, je totiž nejvíce podobná klasickému espressu. Konvička se skládá ze tří částí - spodní nádobky na vodu, sítka na kávu, které se nachází uprostřed a vrchní části, ve které se sbírá uvařená káva.

(Autor: Arek Olek, cc-by)

Příprava kávy v moka konvičce je poměrně snadná, ovšem vyžaduje vaši plnou pozornost. Nejprve do spodní části nalijte studenou vodu do výše pístu, který vidíte na straně konvičky. Poté naplňte celé sítko kávou. Pamatujte, že pro přípravu kávy v moka konvičce je ideální hrubější mletí. Nyní konvičku pečlivě zašroubujte a dejte vařit na sporák. Za chvíli uslyšíte, jak káva vytéká z ventilu v konvičce do její vrchní části. Jakmile ji naplní skoro celou, konvičku odstavte. Káva je hotová a můžete ji servírovat. V případě, že na ni zapomenete, káva vám přeteče a navíc hrozí, že spálíte těsnění v prostřední části konvičky, které se dá ovšem vyměnit.

French press

I když se kapslové kávovary právem staly nejoblíbenějšími přístroji v oblasti domácí přípravy kávy, svoje místo na slunci si ještě stále drží také french press. A není divu, tento způsob přípravy kávy patří suverénně mezi nejjednodušší a připravujete-li ve french pressu jednodruhovou, čerstvou kávu, její chuť je prostě perfektní. Musíte ovšem dodržet pár základních pravidel.

(Autor: Bryan Mills, cc-by)

V první řadě je nutné zvolit správné mletí kávy, které by mělo být opravdu velmi hrubé. Dále je potřeba pohlídat si teplotu vody. Ideální je zhruba 94°C. Kávu nasypte do french pressu zhruba do jedné třetiny výšky skleněné nádoby. Zalijte horkou vodou a po chvíli zamíchejte. Louhujte 3-4 minuty a poté kávu pomalu stlačte pístem dolů. Okamžitě servírujte a kávu nenechávejte ve french pressu delší dobu, jinak se vám do ní vyextrahují třísloviny, které úplně zkazí chuť a kvalitu připravené kávy.

Vakuum pot

Tento způsob přípravy kávy má velmi dlouhou historii. První vakuum pot se totiž objevil před necelými dvě stě lety a těší se velké oblibě především v Japonsku, což je způsobeno nejen tím, že v něm připravíte opravdu kvalitní kávu, ale především díky efektnímu způsobu přípravy, na který je skutečně radost pohledět. Vakuum pot se skládá ze dvou skleněných baněk spojených trubicí, které odděluje filtr. Příprava není nejjednodušší, ale dokážete-li být trpěliví, odměnou vám bude opravdu chutný šálek kávy.

(Autor: Nicholas Lundgaard, cc-by)

Při přípravě naplňte téměř celou spodní nádobu vodou, ideálně vroucí, abyste proces přípravy urychlili. Dejte vakuum pot vařit, nejlépe nad kahan nebo speciální elektrický zářič. Za chvíli uvidíte, jak ve spodní nádobě vzniká pára, která pomocí tlaku vytlačuje ze spodní nádoby vodu trubicí nahoru - v nádobě tak vzniká vakuum a odtud i název pro tento přístroj. Ve chvíli, kdy je téměř všechny voda v horní nádobce, nasypte do ní hrubě namletou kávu (přibližně 30g na 0,5l vody). Za stálého míchání kávu jednu minutu louhujte. Poté vakuum pot odstavte ze zdroje tepla. Ve spodní nádobě se pára začne smršťovat a vytvoří tak podtlak, díky kterému začne káva stékat zpět dolů. Nyní je konečně hotová a připravená k servírování.

Ruční pákový kávovar

Tento přístroj je opravdovým favoritem pro všechny milovníky klasického a silného espressa. Pochází z doby, kdy kávovary ještě nebyly vybaveny praktickým čerpadlem a tlak na přípravu espressa se proto musel vyvinout ručně, pomocí páky. Můžete si jej pořídit i v dnešní době a jistě oceníte jeho nádherný design i provedení. Připravte se ovšem na to, že svoji cenou značně převýší i velmi kvalitní moderní domácí pákové kávovary.

(Autor: DeLonghi, cc-by)

Při přípravě nalijte do kávovaru vodu, poté ho zapněte a nechte chvíli nahřát. Mezi tím si čerstvě umelte jemnou kávu na espresso, nadávkujte ji do páky kávovaru, sklepejte, utlučte a páku očistěte. Poté ji nasaďte do kávovaru a zvedněte velkou páku směrem nahoru. Počkejte asi půl minuty, než do hlavy kávovaru nateče voda. Pod páku dejte šálky na espresso a poté ji začněte pomalu stlačovat směrem dolů a sledujte, jak vám do připravených hrníčků stéká perfektně připravené espresso.

Sledujte RSS kanál této kategorie

Pošlete článek známému







* Položky označené hvězdičkou jsou povinné.
Odesláním formuláře přijímáte naše Zásady o ochraně osobních údajů.