Nejkvalitnější káva, kterou vám svět může nabídnout

Pokud nás čtete pozorně, jistě už víte na co si dát pozor při nákupu kávy a jaký je rozdíl mezi Arabikou a Robustou. Dovolte nám ale seznámit vás blíže s pojmem výběrová káva a odrůdami, které si právem zaslouží být na úplné špici kávového světa a které si můžete dopřát i vy. Stačí jen sáhnout o něco hlouběji do kapsy.

Nejznámější z nejlepších

Aby mohla být káva označena za výběrovou, musí splňovat řadu nezbytných kritérií. Charakter půdy, obsah jejích živin a typické mikroklima oblasti, kde se káva pěstuje, silně ovlivňují její chuťový profil. Výběrová káva se sklízí zásadně ručním sběrem a po zpracování prochází tříděním a degustací. Teprve poté se upraží a je tak připravena na mletí a přípravu espressa.

Obecně platí, že kvalitnější káva pochází z plantáží ve vyšší nadmořské výšce, neboť má tak dost času na pomalejší dozrávání a dokonalejší vyvinutí chuti. Nejznámější kávy, pohybující se na nejvyšších příčkách žebříčku, ale pocházejí z ostrovů, kde se pěstují spíše v nižších polohách.

Cibetková káva (Kopi luwak)

Zřejmě nejslavnější výběrová káva, která fascinuje milovníky nejen svými chuťovými kvalitami a astronomicky vysokou cenou (cca 2500 Kč / 100g), ale hlavně netradičním zpracováním kávových zrn kočkovitou šelmou z čeledi cibetkovitých nazvanou Luwak. Tato indonéská zvířata se živí čerstvými plody kávovníků, které v trávícím traktu prakticky fermentuje svými enzymy a kyselinami a následně vyloučí v trusu. Díky tomu se z kávy vytrácí hořké látky a po upražení vzniká naprosto originální a nezaměnitelná chuť.

Jamaica Blue Mountain

Tato populární a žádaná Arabika roste na malých plantážích horských oblastí Jamajky, kde se pěstuje již od 18. století. Tamější půda bohatá na minerály, podnebí bez teplotních výkyvů a důsledná ruční péče farmářů propůjčuje této kávě bohaté, velmi silné tělo, jemnou, avšak typickou aciditu a květinově sladké aroma. Vzhledem k vysoké poptávce, silně převyšující možnosti nabídky, má Jamaica Blue Mountain velmi nadsazenou cenu a koupit si ji tak můžete zhruba za 500 Kč / 100g.

Hawaii Kona

Oblast Kona na západě ostrova Hawai se vyznačuje častými dešti, sluncem, mírným větrem a hlavně vulkanickou půdou bojatou na minerály, které společně poskytují ideální podmínky k pěstování jedné z nejdražších káv na světě (500 Kč / 100g). Chuťový profil nabízí bohaté ovocné tělo s podtónem sladkých ořechů a velmi jemnou až zanedbatelnou kyselostí. Zřejmě i proto si ji společnost Nespresso vybrala jako odrůdu pro limitovanou edici a nabídla ji svým věrným zákazníkům, jako špetku luxusu v kapslích pro domácí kávovary.

Kopi Tongkonan Toraja

Velmi ojedinělá indonéská káva, kterou pěstují rodiny kmene Toraja na lávových polích na ostrova Sulawesi, je typická tradičním, výlučně manuálním pěstováním, sběrem, zpracováním i balením kávových zrn. Porce kávy jsou do prodeje posílány ve speciálních dřevěných urnách z kmene stromu Bo’bok, ručně vyřezávaných i barvených. Každé balení je tak naprostý originál a pořídíte jej zhruba za 900 Kč / 100g. Chuť jedné z nejvzácnějších káv na světě má silné tělo i aroma a zemité tóny bylin a koření.

Výběrové kávy jsou bezesporu luxusním zbožím pro opravdové milovníky a znalce. I vy si ale doma můžete dopřát dokonale plnou, středně hořkou chuť 100% Arabiky nebo dát přednost vyváženému poměru Arabiky a Robusty, poskytujícímu mírně hořké espresso s plnou chutí a dokonalou cremou.

Sledujte RSS kanál této kategorie

Pošlete článek známému







* Položky označené hvězdičkou jsou povinné.
Odesláním formuláře přijímáte naše Zásady o ochraně osobních údajů.