Naučte se dělat doma exkluzivní cappuccino

Připravit báječné cappuccino je trochu věda. Musíte vědět nejen jak uvařit perfektní espresso a našlehat mléko, ale také jaké mléko použít a do jakého šálku cappuccino servírovat. S trochou cviku ale zanedlouho zvládnete cappuccino jako nic a v budete moci zaměřit svoji pozornost na techniku latte art.

Cappuccino stojí a padá s mlékem

Našlehání mléka a mléčné pěny je zřejmě nejtěžším krokem, když ale budete vědět, jak na to, snadno to zvládnete. Na cappuccino, stejně jako na jakoukoli jinou kávu s mléčnou pěnou, používejte zásadně plnotučné mléko. Dokonalá krémová pěna je totiž závislá na tuku a bílkovinách. Abyste si práci ještě více usnadnili, pracujte pouze s mlékem, které je dobře vychlazené.

Cappuccino jak má být

(Autor: Warrenski, cc-by)

Jak mléko našlehat

Při přípravě cappuccina se neobejdete bez kávovaru s parní tryskou a nerezové konvičky pro zpěnění mléka. Ať už máte malou, čtvrtlitrovou, která je pro domácí naprosto dostačující, nebo větší, pro dokonalé našlehání pěny je potřeba naplnit ji studeným plnotučným mlékem vždy maximálně do poloviny (záleží na jejím tvaru). Pokud budete mít v konvičce mléka málo, nebo naopak až příliš, nikdy se vám ho nepodaří dostatečně našlehat.

Před tím, než začnete používat trysku kávovaru, “odfoukněte” trochu páry naprázdno - dostanete z ní pryč nečistoty a zkondenzovanou vodu. Konvičku nasuňte na trysku, zhruba jeden centimetr pod hladinu mléka. Pusťte páru naplno a ihned začněte šlehat mléko tak, že budete konvičkou pomalu hýbat a naklánět ji tak, abyste našli úhel, pod jakým se vám bude pěna nejlépe vytvářet. Většinou se zastavíte na přibližném úhlu 45 stupňů.

Nezapomeňte také kontrolovat teplotu mléka. Nejsnadněji to poznáte prostým testem rukou. Držte ji na stěně konvičky dokud vás nezačne pálit tak, že už nebude možné ji na konvičce udržet. V ten okamžik víte, že mléko dosáhlo maximální teploty 70°C a musíte páru okamžitě vypnout. Jinak by se mohlo stát, že mléko převaříte a všechna pěna se vám ztratí. Převařením navíc v mléce vznikají škodlivé látky, které mění chuť a mohou dělat neplechu v zažívacím ústrojí. Na závěr s konvičkou s našlehaným mlékem jednou nebo vícekrát klepněte o stůl. Zbavíte se tak velkých bublin v pěně.

Jak připravit cappuccino

(Autor: Ricardo Paiva, cc-by)

Jak připravit cappuccino

Kromě krémové pěny potřebujete k přípravě cappuccina také dokonalé espresso. Připravte si ho z kvalitní a dobře namleté kávy, do předem předehřátého šálku na cappuccino. Poté přímo doprostřed mléka z výšky asi 20 centimetrů pomalu nalijte našlehané mléko s pěnou. V momentě, kdy máte šálek zhruba do poloviny plný, přibližte konvičku k hladině a nakloňte ji, aby vám do hrníčku nateklo více pěny.

Správné cappuccino poznáte podle toho, že má smetanově hladkou, jemnou pěnu zarovnanou po okraj šálku. Tvoří přitom asi třetinu z celkového cappuccina.

Sledujte RSS kanál této kategorie

Pošlete článek známému







* Položky označené hvězdičkou jsou povinné.
Odesláním formuláře přijímáte naše Zásady o ochraně osobních údajů.