Mlsné Vánoce v kavárnách

Nechte se svést lahodnou chutí čokolády a zařaďte do vánoční nabídky pro své hosty opravdové speciality!

Kdo by neokusil pralinky…

Postavte doprostřed stolku Vaší kavárny tác s čokoládovými lanýži ve tvaru dárečku, punčochy nebo sněhové koule, pusťte k němu děti a sledujte, jak dlouho tam vydrží. Garance maximálně 10 minut! K vytvoření sladké vánoční svačinky Vám postačí jen několik ingrediencí. Základem je tzv. modelovací čokoláda „ivory“ (cukr, kakaové máslo, sušené plnotučné a odstředěné mléko, neslazená čokoláda, sójový lecitin a vanilka), kterou můžete použít jako polevu – díky plnotučnému mléku má krásnou krémovou barvu. V duchu Vánoc doporučujeme perníkovou náplň (mléčná čokoláda, smetana, kukuřičný sirup, voda, máslo, invertní cukr a perníkové koření). Na ozdobení poslouží hořká čokoláda v různých tvarech a přírodní barviva dle Vaší fantazie (určitě byste neměli vynechat červenou a zelenou, které k Vánocům neodmyslitelně patří). A pak už záleží jen na Vaší tvořivosti, co z těchto surovin dokážete vyrobit. Ke sněhové kouli patří kokos, dáreček můžete zpevnit nastrouhanými oříšky a punčochu vyšperkovat barevnými proužky.

Vánoční stromeček není jenom z jehličí

Buďte kreativní a připravte pro své nejmenší zákazníky originální lízátka! Vánoční stromeček na špejli ocení všichni milovníci lentilek! Základem jsou trojúhelníkové mini dortíky, na které potřebujete 100 g másla, mouky s přísadou kypřicího prášku a cukru (krupice), 1 lžičku vanilkového extraktu, 2 středně velká vejce, 3 lžíce kakaového prášku a mléka – množství je napočítáno na 8 stromečků. Tuto hmotu rozprostřete na plech a pečte na 180°C. Po cca 20 minutách ji rozdělte na 8 dílků (trojúhelníků) a vtiskněte ze spodní strany tyčky na lízátka (či obyčejné špejle). Poté smíchejte 300 g moučkového cukru se zeleným potravinářským barvivem a vodou, abyste získali dekorativní hmotu, se kterou dortíky „napáskujete“. Pak už stačí jen hotové dílko zdobit lentilkami či sněhovými (cukrovými) vločkami.

Je libo tučňák, sob nebo sněhulák?

Troufnete si i na něco odvážnějšího? Pokud nemáte averzi k „poameričťování“ evropských svátků, zahrňte do vánočního menu sobí muffiny! Základem je muffin dle vaší chuti (receptů existuje celá řada, stačí si jen vybrat ten svůj). Na něj nalijte čokoládovou polevu (zalijte čokoládu vařící vysokotučnou smetanou = na 12 muffinů potřebujete 140 g kousků čokolády a 75 ml smetany) tak, abyste sobíkovi vytvořili hladkou hlavu. Z barevného fondánu či marcipánu hravě vytvarujete oči, uši a nos a jako paroží poslouží větvičky, drátky nebo špagety.

Chcete dostat sníh aspoň do srdcí svých zákazníků, když venku ledová pokrývka stále chybí? Vytvořte malé sněhuláky! Postačí k tomu 3 velké kousky žužu, které spojíte párátkem, špejlí nebo koktejlovým brčkem. Takto vzniklé tělíčko můžete ozdobit cukrářským perem se zabarvenou náplní (3 černé knoflíky, oči, pusa + oranžový nos) a usadit, rovněž pomocí náplně, na třeba na cookie. Pak už jen omotejte sněhulákovi šálu z ovocného (tricolorového) pendreku.

A na závěr něco pro opravdové dekoratéry! Vyrobte čokoládové tučňáky. Dokážete-li sehnat „walnut whips“ (populární britskou pochoutku tvořenou z čokoládového kužele, vanilko-šlehačkovou náplní s oříškem nahoře), máte tučňákovo tělíčko. Jako nožičky použijte rozpůlené čokoládové knoflíky a připojte je čokoládovou polevou. Z čokoládového fondánu vytvarujte hlavičku a křídla, které umístíte na „walnut whip“ a z oříšku, který před nasazením fondánu odejmete, tučňákovi nasaďte čepičku. Očka vytvoříte z cukrové polevy, zobák ze sušeného ovoce. Polevou z bílé čokolády doladíte bříško.

Ať už se rozhodnete využít jakýkoli čokoládový recept, nezapomeňte jej podat s výbornou zrnkovou kávou, která sváteční atmosféru perfektně doladí. 

Sledujte RSS kanál této kategorie

Pošlete článek známému







* Položky označené hvězdičkou jsou povinné.
Odesláním formuláře přijímáte naše Zásady o ochraně osobních údajů.