Magie zvaná sirupy, polevy a pravá šlehačka

Horkému šálku kávy se bezesporu nic nevyrovná. Co ho ovšem doplnit o pořádný kopec sněhobílé šlehačky nebo o kapku lahodného sirupu měnící sklenici s Latte Macchiato v tekutý a hříšně sladký dezert s kapkou kofeinu? Šlehačka, sirupy i polevy jsou surovinami, které nesmí chybět v žádné kavárně. Jsou totiž tím, co z obyčejných kávových nápojů udělá neobyčejné.

Sněhobílá šlehačka s lahodnou chutí

Víte co mají společného ledová, irská a vídeňská káva? Žádná se neobejde bez husté čepice našlehané smetany, zjemňující chuť kávy. Pokud chcete v kavárně podávat kávu, na kterou se budou hosté rádi vracet, raději ihned zapomeňte na šlehačku ve spreji. V horším případě je jejím obsahem hmota obsahující ztužené rostlinné tuky, cukr, vodu, škrob a samozřejmě řadu emulgátorů a stabilizátoru. V tom lepším tvoří sice základ smetana, ale stejně se nevyhnete obsaženým cukrům, řadě “éček” a hrozné chuti, jež nejde popsat a chutná snad jen těm, kteří nikdy neochutnali pravou šlehačku.

Příprava domácí šlehačky ze smetany, jež obsahuje alespoň 30 % mléčného tuku, je přitom velmi snadná, rychlá a není proto důvod uchylovat se k doslazeným sprejům, nepříjemně ovlivňujícím výslednou chuť kávy. Jednotlivé porce šlehačky můžete šlehat ručně, případně pomocí bombičkových lahví, nebo se můžete spolehnout na automatické výrobníky šlehačky, které se vám vyplatí již od výdeje 0,5 litru smetany denně.

Například výrobník šlehačky KREAM vám zaručí dokonalý nášleh smetany a její důsledné chlazení až k výdejnímu kohoutu. Díky němu máte porci perfektní šlehačky k dispozici během pár vteřin.

Sirupy pro mlsaly

Možná patříte mezi konzervativce, kteří nedají dopustit na čistou chuť kávy bez mléka a cukru. Najde se ale spousta zákazníků, především žen, které s nadšením sáhnou po latte macchiatu nebo cappuccinu s vanilkovou, ořechovou nebo třeba višňovou příchutí.

Pouhých 8 ml kvalitního sirupu určeného do kávy nebo koktejlů vám může pomoci s nabídkou sezónních kávových nápojů, aniž byste zatížili rozpočet kavárny. V zimě volte plné, sladké příchuti jako karamel, amaretto, perník nebo čokoláda, v létě sáhněte po jemných ovocných chutích vodního melounu a banánu, nebo po odvážnější mátě peprné.

Hrajte si a kreslete

Kromě toho, že kvalitní topping nebo poleva jemně doladí chuť kávy, jsou také přímo stvořené pro latte art, kterému jsme se již věnovali v jednom z předchozích článků. Zvládnutí této techniky vám nezabere příliš času, výsledný efekt je pak přímo dech-beroucí.

Technika dokreslování šálku cappuciina polevou je sice nejjednodušší, ale za to velice efektní. Pomocí kvalitní karamelové nebo čokoládové polevy s kontrastní tmavou barvou vykouzlíte na mléčné pěně kytičky, pavučiny, spirály nebo vlnky pouhým protažením nakreslených linek. A potom už si užíváte nadšených pohledů zákazníků, kteří při pohledu do šálku dokonale připraveného cappuccina, neskrývají své překvapení.

Sledujte RSS kanál této kategorie

Pošlete článek známému







* Položky označené hvězdičkou jsou povinné.
Odesláním formuláře přijímáte naše Zásady o ochraně osobních údajů.