Je libo kávu bez kofeinu?

Mezi množstvím druhů kvalitní zrnkové kávy i kávových nápojů figuruje tradičně i káva bez kofeinu. K jejímu výběru sahají např. kardiaci, lidé s vysokým tlakem, těhotné ženy nebo třeba ti, kteří si chtějí dát svůj oblíbený nápoj večer, aniž by to ovlivnilo jejich usínání. Mnozí z nich by byli možná překvapeni. Protože i v bezkofeinové kávě tento chemický prvek dostanou, i když v minimálním množství. Navíc se vzdalují od přírodních vlastností kávy spíše směrem k těm chemickým.

Káva bez kofeinu je totiž káva, u níž byla koncentrace kofeinu snížena až o 97 % a to nejčastěji chemickým procesem. Během něho se ještě nepražená káva namáčí ve vodě, a jakmile se zelené zrno rozevře, promývá se v methylenchloridu, který absorbuje kofein. Nakonec se káva opět promývá ve vodě, vysušuje a teprve potom praží. Tímto postupem jsou zachovány aromatické vlastnosti a chuť kávy, mírnému chemickému dozvuku na jazyku však nelze zabránit.

Méně chemie, méně chuti?

Bez chemické reakce se obejde tzv. švýcarský vodní proces, který je založen na kompletním vylouhování kávy v horké vodě a páře, přičemž výluh je filtrován skrze aktivní uhlík. Jakmile se kofein odstraní z výluhu, kávové boby se do něj opět namočí tak, aby nasály zpět své aroma a chuť. Nevýhodou však je, že tímto postupem se kromě kofeinu odstraní i éterické oleje a káva je tak méně chuťově výrazná.

  • Jeden šálek klasické kávy obsahuje zhruba 100 mg kofeinu a více. U bezkofeinové kávy je to cca 2-12 mg kofeinu.
  • Množství kofeinu představuje minimálně 1 % hmotnostní složky u zrn Arabicy a zhuba 2 % u Robusty.
  • Káva bez kofeinu vzniká odstraněním 97 % z jedno- nebo dvouprocentní hmotnostní složky kofeinu.

Kofein je ryze přírodní látka

Kofein je silná chemická látka, která se přirozeně nachází jak v kávě, tak i v mnoha dalších rostlinách. Vybrat si tedy přírodní obsah chemické složky kávových zrn nebo jejich chemicky upravenou podobu je tak trochu volbou buď jak buď.

O oblibě kvalitní kávy není pochyb. Od roku 1905, kdy si nechal její výrobu patentovat Ludwig Roselius, si však našla i její bezkofeinová verze zastánce u téměř 10 % spotřebitelů kávy po celém světě.

Pokud patříte mezi příznivce kávy bez kofeinu, můžete si ji pohodlně připravit i doma. Stačí vám k tomu jakýkoliv kávovar – a to jak automatický, tak i ten domácí pákový. Příprava kávy bez kofeinu je totiž naprosto identická jako u klasické kávy a není třeba žádných speciálních zařízení.

Sledujte RSS kanál této kategorie

Pošlete článek známému







* Položky označené hvězdičkou jsou povinné.
Odesláním formuláře přijímáte naše Zásady o ochraně osobních údajů.