Ledová káva: tradiční i současná

Ledová káva se postupně stala jedním z nejoblíbenějších letních nápojů, který skvěle chutná a zároveň povzbudí i osvěží. U nás se klasicky připravuje z espressa, studeného mléka, ledu, kopečku vanilkové zmrzliny, navrchu je ozdobená šlehačkou s kakaem nebo čokoládovým toppingem. Ledová káva se pije po celém světě a v každé zemi má svá specifika. Je zajímavé porovnat tradiční způsob přípravy, který se používal v minulosti a který přetrvává v tradicionalistických kruzích USA například s ledovou kávou z Chile nebo Kanady.

Jak se připravuje ledová káva?

Tradiční způsob: tradiční studený způsob přípravy ledové kávy souvisí s prostředím USA. Mletá káva se nechává jednoduše vyluhovat ve studené vodě, transferování příchuti tedy závisí hlavně na době louhování, nikoliv na teplotě. Káva se na několik hodin namočí do vody a pak je přefiltrována, k tomu účelu se může použít například klasický french press.

Současný způsob: rozšířený po celém světě, je nejen rychlejší, než tradiční způsob, jeho výhodou je, že se do ledové kávy promítnou vysoké chuťové kvality klasického espressa. Kromě ledové kávy se dnes často připravují ledové verze dalších oblíbených káv jako je ledové latte, nebo ledové mocca. Malé množství silného horkého espressa (získáme požadované sladké příchutě) se nalije do šálku ledového mléka.

Ledová káva kolem světa

  • Austrálie: v Austrálii se ledová káva připravuje zpravidla ze zchlazené kávy a mléka (s ledem nebo bez) zato se zmrzlinou a šlehanou smetanou. Nápoj také může obsahovat sirup, smetanu a na vrchu kakaový prášek nebo několik kávových zrnek.
  • Kanada: velmi oblíbená jsou zde ledová cappuccina, známá jako Ice Capps. Nápoj se připravuje se silného černého sirupu, který je promixován s třemi díly vody. Ledová káva je pak doplněna o šlehačku či mléko, nebo čokoládové mléko. Lze připravovat ve variantách Supreme – s příchutí, šlehanou polevou a karamelovým či čokoládovým sirupem. Nebo Brownie Supreme – s čokoládovým mlékem a kousky sušenek.
  • Chile: ledová káva v Chile se nazývá café helado, stejně jako u nás je velmi populární hlavně v létě. Nápoj je složen z espressa, šlehačky, skořice, vanilky, čokoládové nebo vanilkové zmrzliny, karamelizovaného kondenzovaného mléka a mletých mandlí či ořechů.
  • Německo: nabízí různé typy Eiskaffee. Nejrozšířenější formou je ochucený mléčný nápoj podobný australské ledové kávě.
  • Řecko: tady najdete jednu z nejpopulárnějších variací ledové kávy, která se dnes s oblibou pije po celém světě: slavné frappé. Tato káva je spolu s ledem a mlékem prošlehána v elektrickém mixéru, takže se na vrchu vytvoří lahodná pěna. Pokud si v Řecku objednáte ledovou kávu, zpravidla vám přinesou frappé s kopečkem vanilkové zmrzliny.  
  • USA: ve Spojených státech se ledová káva těší mimořádné oblibě, ve velkém ji nabízí všechny masové kavárenské řetězce jako je Dunkin´Donuts nebo Starbucks. Ledová káva se připravuje pomocí různých způsobů, ačkoliv tradicionalisté se drží způsobu studené přípravy kávy. Vyluhování kávy na studené bázi s sebou nese až o 70% více hořkou aciditu než u klasické horké přípravy kávy. Tradiční způsob připravování ledové kávy v minulosti byl takový, že se mletá káva nechala v zavařovací sklenici vyluhovat ve vodě do druhého dne – výsledkem byl velmi silný kávový koncentrát, který se smíchal s mlékem a osladil.

Pokud máte rádi kávové speciality a s oblibou zkoušíte nové věci, určitě si nenechte ujít tradiční americký způsob přípravy ledové kávy. Jste-li příznivci klasického lahodného espressa, nejspíš mu zůstanete věrni i v případě ledové kávy.  Pořiďte si některý z funkčních automatických kávovarů a můžete skvělou ledovou kávu servírovat přímo u vás doma.

Sledujte RSS kanál této kategorie

Pošlete článek známému







* Položky označené hvězdičkou jsou povinné.
Odesláním formuláře přijímáte naše Zásady o ochraně osobních údajů.