Ledová káva nemusí být nudná

Přestože se říká, že nic není tak strašné, jako studená káva, v případě té ledové to rozhodně neplatí. Pokud ji v létě nemáte zařazenou na svém nápojovém lístku, děláte velkou chybu. Je totiž mnoho způsobů, jak ji připravit a pozvednout doslova na gurmánský zážitek.

Klasika v podobě latte a frappé

Ledové caffé latte je osvěžující alternativou nejoblíbenějšího kávového nápoje. Jeho příprava je přitom mnohem jednodušší: Do vysoké sklenice o objemu 0,3l dejte dva kopečky vanilkové zmrzliny, zalijte  100ml studeného mléka a nakonec opatrně nalijte dokonale připravené, ve vodní lázni vychlazené espresso. Nechcete-li přijít o oblíbenou mléčnou pěnu, můžete ji nalít na espresso. Připravíte ji našleháním opravdu ledově vychlazeného nízkotučného mléka pomocí malého ručního mixéru nebo frappovače.

Ledová káva

(Autor: Ren Kuo, cc-by)

Další z velmi oblíbených variant ledové kávy je frappé. Vzniklo v Řecku a vyrábělo se původně z instantní kávy. V kavárně jej ale snadno připravíte i z klasického espressa: Do šejkru dejte tři kostky ledu, 150ml vychlazeného mléka a espresso. Poté uzavřete a důkladně protřepejte. Podávejte ve vysoké sklenici ozdobené brčkem.

Zkuste to méně tradičně

Ledovou kávu nemusíte ozvláštnit jen zmrzlinou. K její hořké chuti se hodí nejrůznější kombinace - záleží jen na vás, jaké vám budou připadat zajímavé. Chybu rozhodně neuděláte, když sáhnete po retro pochoutce Pikao: Připravte si espresso a vychlaďte ho v ledové vodní lázni. Mezi tím nalijte do malé skleničky 20ml Pikaa, pomalu dolijte espressem a na obě vrstvy opatrně přidejte našlehanou studenou mléčnou pěnu.

Frappe

(Autor: Frédéric Bisson, cc-by)

Přípravu frappuccina využijete obzvlášť v případě, že máte ve svém podniku také výrobník ledové tříště: Do mixéru nalijte 150ml neochucené ledové tříšťě, vychlazené espresso, 100ml mléka a případně ochucený sirup, podle zákazníkových preferencí. Důkladně prošlehejte a podávejte s brčkem, doplněné o sněhobílý kopec šlehačky.

Sledujte RSS kanál této kategorie

Pošlete článek známému







* Položky označené hvězdičkou jsou povinné.
Odesláním formuláře přijímáte naše Zásady o ochraně osobních údajů.