Kvalitní káva vás ochrání před rakovinou i cukrovkou

Snažíte se svoji denní konzumaci kávy omezit na jeden šálek ráno a jeden po obědě, protože máte strach, že by pití kávy mohlo mít neblahý vliv na vaše zdraví? Ve skutečnosti je to právě naopak. I více než šest šálků kávy denně má totiž na vaše zdraví vliv pozitivní. Jen si musíte dát pozor na dehydrataci a vysoký tlak.

 

Káva - lahodná prevence

Že je káva zázračným nápojem není potřeba znovu zmiňovat. Již méně známé ale je, jak velkou roli hraje pravidelná konzumace kávových nápojů z hlediska prevence nejrůznějších onemocnění. Pouhý jeden šálek kvalitní kávy totiž obsahuje více než tisíc antioxidantů, které vašemu tělu prospívají v mnoha směrech. Například společně s kofeinem urychlují metabolismus a pomáhají snadněji spalovat tuky, a také díky tomu  konzumace kávy výrazně snižuje riziko vzniku cukrovky II. stupně.

Nejlepší espresso připravíte z čerstvé kávy

(Lahodnou a kvalitní kávu či espresso připravíte z čertvě namleté kávy | Autor: Tomas, cc-by)

Kromě toho obsahuje káva velké množství antioxidačních polafenolů, které potenciálně snižují riziko vzniku rakoviny. Vědecké studie prokázaly, že lidé kteří vypijí denně alespoň čtyři šálky kvalitního espressa, mají o 40% nižší pravděpodobnost onemocnění rakovinou úst a hrtanu. Navíc se výrazně snižuje také riziko rakoviny tlustého střeva a prostaty. O více než 40% se pak také snižuje riziko rakoviny vaječníků či prsu u žen.

Na játra ano, na žaludek ne

Velký vliv má pití kávy také na funkci vnitřních orgánů. Není ale vždy pozitivní. Zatímco v případě jater je káva malým zázrakem, žaludku už tak dobře nedělá. I když kofein obsahuje spousta nápojů, jen ten v kávě se může pyšnit svojí schopností stimulovat činnost jater a snižovat riziko jejich cirhózy, rakoviny nebo dokonce jejich selhání. Pokud ale máte problémy se žaludkem nebo pálením žáhy, měli byste se pití kávy vyhnout, případně je minimalizovat a dopřát si ho s mlékem či pravou šlehačkou.

Stejně tak byste kávu neměli pít, pokud máte problémy se spánkem. Vzhledem k tomu, že kofein se vstřebává až osm hodin, rozhodně si nedávejte kávu po čtvrté odpoledne, trpíte-li nespavostí. Také buďte opatrní, jestliže trpíte osteoporózou - kofein totiž snižuje vstřebávání vápníku v kostech.

Šálek správně připraveného espressa s cremou

(Šálek správně připraveného espressa s bohatou cremou | Autor: 55Laney69, cc-by)

Jak je to s tlakem?

I když je obecně známo že jeden šálek kávy je schopen nárazově zvýšit váš krevní tlak, její pravidelná konzumace, a to především ve vyšším věku, jej naopak dlouhodobě pomáhá udržovat na nižších hladinách. Intenzita by se ovšem měla držet na jednom, maximálně dvou šálcích denně a toto doporučení neplatí pro ty, kterým je více než 70 let a mají problémy s vysokým krevním tlakem spojeným s obezitou či cukrovkou.

Pokud budete pamatovat na to, že káva vás může dehydratovat a budete tak dodržovat zvýšený pitný režim, není jediný důvod, proč byste si neměli dopřát klidně i šest šálků kávy denně. Vždy ale dbejte na to, aby byla kvalitní a perfektně připravená. Jedině tak má všechny své antioxidační účinky.

Sledujte RSS kanál této kategorie

Pošlete článek známému







* Položky označené hvězdičkou jsou povinné.
Odesláním formuláře přijímáte naše Zásady o ochraně osobních údajů.