Kofein ano nebo ne?

Zvládáte  za den vypít i deset šálků kávy nebo vám začne překotně tlouct srdce a motat se hlava už při více než dvou cappuccinech? Na vině je samozřejmě schopnost vašeho organismu reagovat na přísun aromatických, povzbuzujících látek obsažených v kávových zrnech, z nichž nejznámější a s největším vlivem je kofein.

Hořká droga

Z chemického hlediska je kofein alkaloid, příznivě stimulující centrální nervovou soustavu a dočasně potlačující únavu. Nejčastěji se s touto hořkou krystalickou látkou setkáváme v kávových bobech, ale obsažen je také v čaji, guaraně nebo dokonce fazolích. Při nadužívání se mohou objevit negativní účinky jako nespavost nebo bolesti žaludku, nebo dokonce fyzická i psychická závislost. Smrtelná dávka je zhruba 10g, což odpovídá přibližně 200 šálkům espressa, vypitých najednou.

Obsah kofeinu v kávových zrnech se liší podle odrůdy a také druhu kávy. Zatímco Arabika obsahuje zhruba 1,7% kofeinu, Robusta nabízí až dvojnásobné množství (zhruba 3,2% kofeinu).

Milovaný i zakázaný

Ačkoliv je kofein nejpopulárnějším a nejtolerovanějším stimulantem, jeho schopnost zrychlovat puls, zlepšovat využití tukových zásob a měnit subjektivní vnímání náročnosti fyzické námahy ho zařadily na seznam zakázaných dopingových látek. A to i přes to, že přímé souvislost mezi jeho dlouhodobým  užíváním a lepšími fyzickými výkony nebyla prokázána.

Právě díky těmto vlastnostem je ale častým aktérem v nejrůznějších redukčních programech, protože jeho podávání zhruba 3 hodiny před fyzickým tréninkem umožňuje lepší spalování tuků. Před odchodem do posilovny nebo na pilates tedy nezapomeňte nažhavit kávovar a dopřát si šálek stimulujícího espressa.

Jde to i bez něj

Ať už vám kofein nedělá dobře ani v prvním šálku, nebo milujete kávu tak, že pro vás ani desátá porce za den není konečná, je pro vás jako stvořená káva bez kofeinu. Poprvé byla vymyšlena a vyrobena v roce 1900. Kofein se z kávových zrn dostává v době, kdy ještě nejsou upražená a to dvěma způsoby:

Chemickým procesem za využití vody a uhlíku, při kterém se zelená zrna namáčejí ve vodě a promývají tak dlouho, dokud nezačnou vylučovat kofein do vody. Poté se voda přečerpává přes uhlíkový filtr, který kofein absorbuje do sebe. Při této metodě ale dochází k velkému pohlcování vody do zrn a zhoršení jejich kvality.

Druhým způsobem je využití dichlormethanu jako rozpouštědla. Zelená zrna se podstatně kratší dobu máčí ve vodě obsahující dichlormethan, který z nich odstraňuje kofein. Poté se musejí propláchnout ve vodě a napařovat, aby se rozpouštědla zcela zbavila. Nakonec se suší horkým i studeným vzduchem.

Záleží jen na vás, jestli kávu pijete spíše kvůli jejím povzbuzujícím účinkům, nebo pro jedinečnou a lahodnou chuť. Vždy ale mějte na paměti, že účinky kofeinu se mohou poměrně rychle změnit z příjemných, na ty nepříjemné.

Sledujte RSS kanál této kategorie

Pošlete článek známému







* Položky označené hvězdičkou jsou povinné.
Odesláním formuláře přijímáte naše Zásady o ochraně osobních údajů.