Kávové nonsensy – preso, expreso nebo turek

Piccolo neexistuje! Není tomu tak dávno, co jsme si v kavárnách sebevědomě poroučeli picollo, presso nebo turka. Někomu se možná ještě teď při té představě kroutí nehty na nohou, ale vězte, že česká kavárna se od té doby docela změnila. Pojďme si v pojmech udělat jednou provždy jasno.

České presso

Když přijde průměrný Čech do kavárny, poručí si kafe, preso nebo někdy také eufemisticky „presíčko“, „presíčko s mlíčkem“. Přestože oficiálně a mezinárodně používané označení druhu přípravy kávy jsou trochu jiné, i čeští baristé se jistém smyslu asimilovali. A tak vzniklo „české presso“.

V baristických luzích a hájích jde o ustálené označení nápoje o 1 až 2 dl, šálek českého pressa se připravuje v pákovém kávovaru, kdy zpravidla pákou proteče více vody, nedodržuje se čas extrakce nebo hrubost mletí kávy. Mohou tak nastat dva případy, jak české presso připravuje:

  1. Káva je nahrubo namletá, doba extrakce se pohybuje od 10-30 sekund, tedy relativně v normě. Hrubší zrnka kávy ale dovolí vodě protéct relativně rychleji. Výsledkem je řídká podextrahovaná káva, nápoj postrádá typickou viskozitu, rychle se ztrácí pěna (nebo na povrchu není vůbec žádná)
  2. Káva je správně namletá, ale abychom měli „pořádné kafe“, tedy hodně vody, tak se nápoj extrahuje velmi dlouho, i přes 90 sekund. Vše od 30. sekundy extrakce je hořké, s nevábným odérem a dřevitými látkami. Velmi hořká káva do které se dostalo hodně kofeinu

Bohužel, i s tímto nápojem se dnes můžeme setkat v řadě kaváren. Po revoluci prvně začal z českých restaurací mizet turek, nyní se objevilo české presso, a stále se drží. Velmi často se také stává, že kavárny nemají ustálené způsoby přípravy kávy, a tak pod pojmem espresso někdy připraví české presso, jindy zase ristretto. Už se ale objevují kavárny, kde připravují a servírují kávu na úrovni, za kterou se rádi vracíme.

V Itálii nám při výrazu presso nebudou vůbec rozumět. Italsky presso znamená „u“ nebo „blízko.

Expreso

Možná tím někdo myslel „expresní kafe“, jakože nám ho hrozně rychle donesou. Nebo šlo o běžnou italskočeštinu, kdy ze sametové výslovnosti espreso, vznikl úplný „Orient Express“ – tedy expreso. Jediné Expreso, které opravdu existuje, je nápoj od firmy Linea Nivnice – Expreso tea.

Piccolo

Piccolo, pikolo nebo možná někdy…raději nebudeme další výslovnost snad ani domýšlet. Piccolo zkrátka neexistuje. Existuje pouze espresso, a z něj odvozené nápoje (Americano, Caffé latte, Cappuccino, Espresso macchiato, Lungo a Ristretto). Pro úplnost, irská nebo vídeňská káva jsou spíše kávové speciality, cibetková káva zase reprezentuje surovinu.

Turek

Dám si turka. Barman sáhne do několik dnů otevřeného pytlíku s mletou kávou, zašmátrá lžičkou a nabere pořádnou porci poctivýho dělnickýho kafe. Proč je vlastně tak oblíbený turek terčem kritiky?

  • Začneme u suroviny. Káva do turecké kávy se většinou kupuje komoditní káva (robusta, směs arabiky s robustou), v lepším případě pak arabika. Robusta je velmi hořká, obsahuje 2x více kofeinu a někdy může mít i octový nádech
  • Turek se tradičně zalévá horkou, bublající vodou. Tím kafe dostane poslední ránu před usednutím šálku na stůl. Káva je hořká, sedlina je stále na dně šálku a vesele do nápoje vypouští další látky – vše co nedělá dobrotu našemu zažívání

Na vylepšení klasického turka kolují ještě některé babské rady – dvojité zalévání, kroužení s vodou, lžička v hrnku a zalévání po chvíli, co voda přestane vařit (odhadem).

Dobré espresso si můžeme připravit už díky levnějším pákovkám nebo domácím automatům. Dejte sbohem turkovi, vyberte si kvalitní kávu, dbejte na své zdraví a vychutnejte si lahodný šálek každý den.

 

 

 

 

Sledujte RSS kanál této kategorie

Pošlete článek známému







* Položky označené hvězdičkou jsou povinné.
Odesláním formuláře přijímáte naše Zásady o ochraně osobních údajů.