Kávové menu aneb co si vlastně objednat

Možná se vám už také stalo, že jste bezradně koukali do kávového nápojového lístku a nevěděli, co všechny ty pojmy znamenají. Se vzrůstající oblibou, jaké se těší domácí kávovary, a se zájmem o kvalitní kávu je vždy dobré vědět, co od kávy chceme a co skutečně dostaneme. Zorientovat se v názvech ale není nic těžkého, protože v sobě zpravidla obsahují jména přidaných surovin  nebo způsob vlastní přípravy.

Voda...

  • Espresso je základem pro všechny kávové nápoje. Jde o koncentrovanou kávu, která by měla mít objem 25 – 35 ml a oříškově hnědou pěnu. Servíruje se v malých šálcích o objemu 90 ml, espresso s cremou sahá zhruba do poloviny šálku. Šálek musí být při servírování nahřátý a crema vám musí vydržet až do posledního loku.
  • Ristretto je to, co v Čechách často vyžadujeme pod mylným názvem piccolo. Podává se v malém šálku a příprava je stejná jako u espressa, avšak s nižší dobou průtoku vody. Zákazník tak dostane přibližně 20 ml velmi intenzivní a silné kávy.
  • Café Lungo se skládá ze slov café a lungo. Jelikož Lungo znamená dlouhý, caffé lungo tedy označuje kávu s až dvojnásobným množstvím vody ve srovnání s espressem. To ale neznamená, že přes množství kávy na espresso jednoduše necháme protéct více vody! Správné lungo začíná 30 ml horké vody v šálku, do kterého se přidá shot espressa. V některých podnicích vám také jako lungo naservírují espresso a vedle konvičku s horkou vodou. Máte tak jistotu, že káva není přelouhovaná, tedy ani kyselá ani přepálená.
  • Caffé Americano je dalším espressem “dolitým vodou”. V tomto případě se ale připravuje do standardního 250 ml hrnku a dolévá se celými 190 ml horké vody. Jak už název napovídá, jedná se o nejoblíbenější ranní kávu ve Spojených státech.

Mléko...

  • Macchiato v italštině znamená skrvrnu. Macchiato se ve světě stalo synonymem pro espresso s malým množstvím pěny ve středu hladiny. Připravuje se tradičně jako espresso do 90 ml šálku, do kterého se na závěr přidává lžička mléka.
  • Caffé Latte je nejoblíbenější káva mezi ženami. Latte znamená mléko a v caffé latte hraje opravdu důležitou roli. Espresso se pomalu přilévá do bohatě našlehaného mléka ve sklenici o objemu 220 ml. Na závěr přichází vrstva mléčné pěny, která by měla být vysoká alespoň 2 cm. Správě připravené latte má kromě skvělé chuti také opticky oddělené vrstvy kávy, mléka a pěny.
  • Cappuccino se narozdíl od caffé latte podává v šálku o objemu zhruba 200 ml. Do něj připravíme espresso a dolejeme našlehaným a promíchaným mlékem. Vznikne velký hrnek slabé kávy s velmi bohatou mléčnou pěnou, kterou můžeme na závěr jemně posypat kakaem nebo skořicí.
  • Caffé Viennese není nic jiného než počeštěná vídeňská káva. V Itálii tuto pochoutku seženete pod názvem Caffé con Panna a jde o dvojité espresso podávané ve 190 ml sklenici nebo šálku, korunované kopcem šlehačky a dozdobené hoblinkami čokolády.

A něco navíc...

  • Irish Caffé neboli irská káva v sobě snoubí dvě z mnoha věcí, které umí Irové nejlíp - smetanu a whisky. Základem je samozřejmě espresso do kterého se přidají 2 lžičky hnědého cukru, 2 polévkové lžíce smetany a 4  polévkové lžíce kvalitní irské whisky. Hladina nápoje se poté přes lžičku opatrně přelije další dávkou smetany.
  • Eiskaffe nebo také Iced Coffe či ledová káva. Letní dobrota v průhledné vysoké sklenici, přes kterou snadno vidíte své dva kopečky vanilkové zmrzliny, studené espresso i korunu ze šlehačky a strouhané čokolády.
  • Frappé je další letní káva, tentokrát bez zmrzliny. Frappé se připravuje z espressa, ledu, vychlazeného mléka a dvou lžiček cukru. Všechny složky se potom pořádně napění v shakeru, nalijí do vysoké sklenice a dozdobí porcí šlehačky.

Kterou si dáte?

Kávových nápojů a jejich přípravy je samozřejmě daleko víc, ale v těch základních se nyní již budete orientovat. Pokud se chcete naučit ještě o něco víc, věnujte trošku pozornosti článku o kávě v Itálii. Poté si můžete být jisti, že už vás máloco překvapí.

Sledujte RSS kanál této kategorie

Pošlete článek známému







* Položky označené hvězdičkou jsou povinné.
Odesláním formuláře přijímáte naše Zásady o ochraně osobních údajů.