Máte rádi kávové dezerty?

Patříte k milovníkům kávy, kteří by k odpolednímu šálku přivítali něco sladkého? Proč nevyzkoušet báječnou hořkou chuť kávy ve formě dezertu? Pokud jsou pro Vás zákusky příliš sladké, můžete je servírovat s ovocem či zmrzlinou. Vaše oblíbená káva může vylepšit jakýkoliv dezert a odpolední chvilka s kávou se stane nezapomenutelným zážitkem.

Fantazii se meze nekladou

Všichni už známe klasický krémový italský dezert s příjemnou chutí kávy a mandlového likéru v podobě tiramisu. Jistě, je velmi chutný, ale existuje i spousta dalších způsobů, jak si dopřát výtečnou chuť kávy i v dezertu. Můžeme vybírat z různých druhů, jako jsou bábovky, klasické buchty na plech, dorty či rolády, nebo můžeme popustit uzdu fantazii a zkusit například lehké kávové pěny či experimentovat s dnes již velmi populárními muffiny, cupcaky či makronkami.

Spojení kávy a čokolády

Většina dezertů spojuje chuť kávy a čokolády, mají toho totiž spoustu společného. Od pěstování až po chuť, která je pro mnoho lidí příjemně návyková. Po čokoládě a kakau získá dezert krásnou tmavou barvu a navíc zvýrazní chuť kávy. Nejlepšího kontrastu chutí dosáhnete s vanilkovou zmrzlinou, která se skvěle hodí ke kávě a zmírní sladkost čokolády. Ne ke všem zákuskům se ale hodí zmrzlina, v takovém případě je vhodné ozdobit dezert čerstvým ovocem.

Kávové dezerty se skvěle hodí k různým příležitostem. Můžete si je dopřát jen tak k odpolednímu šálku kávy nebo i k narozeninám, ačkoliv dětem raději nabídněte něco se sladší chutí. Dezert krásné tmavé barvy můžete doplnit i například červeným ovocem a servírovat jej na svátek svatého Valentýna. Dnes již můžete koupit formičky ve tvaru srdce a Váš dortík tak bude doslova z lásky. Níže naleznete recept na vynikající dezert nejen ke svátku svatého Valentýna.

 

dort s kávou

                                                                                         Fotografie: zdroj.

RECEPT: Čokoládovo-kávový lávový dort

Předehřejte troubu na 200°C a vymažte a vysypte 6 formiček. V míse ve vodní lázni rozpusťte 150 gramů másla a 250g hořké čokolády s alespoň 70 % kakaa. Poté do směsi přidejte 175 gramů hladké mouky a asi 200 gramů cukru moučky, záleží na sladkosti čokolády. Do směsi vmíchejte 3 vejce a 3 žloutky spolu se lžičkou vanilkového extraktu a dvěma lžičkami kávového likéru. Místo kávového likéru lze použít i lžičku instantní kávy. Pokud nemáte výraznou kávu, můžete přidat lžičku navíc. Vše řádně smíchejte a rozdělte do připravených formiček. Pečte 10-13 minut nebo dokud nebudou okraje pevné a prostředek měkký. Pomocí nože vyklopte dezert z formičky přímo na talíř a servírujte ještě teplé nejlépe s vanilkovou zmrzlinou, jahody či malinami.

Sledujte RSS kanál této kategorie

Pošlete článek známému







* Položky označené hvězdičkou jsou povinné.
Odesláním formuláře přijímáte naše Zásady o ochraně osobních údajů.