Káva s mlékem - kde se vzala tato lahodná kombinace?

Ať už se vám pod pojmem káva s mlékem vybaví italské caffè latte, rakouská mélange, francouzské café au lait nebo cappuccino, dvě věci mají vždy společné. Jejich příprava a poměr složek se sice mohou lišit, ale základ vždy tvoří kvalitní pražená káva - espresso a čerstvé našlehané mléko.

Mléko - inovace mlsných vídeňských jazýčků

Přestože nejstarší kavárna v Evropě byla otevřena v roce 1645 v Itálii, první kávu s mlékem má na svědomí vídeňská smetánka. S arabskou specialitou ji seznámil polský světoběžník a důležitá postava tureckého obléhání Vídně na konci 17. století - Jerzy Franciszek Kulczycki. Po odchodu Turků vzal pytle s kávou, které po nich zbyly a začal provozovat historicky první vídeňskou kavárnu nazvanou “Dům pod modrou lahví”. Silná turecká káva však byla pro vídeňáky příliš hořká a tak do ní začali přidávat cukr a mléko nebo smetanu. V roce 1683 tak vzniká první káva s mlékem - vídeňská mélange.

Bez dobře připravené kávy to nepůjde

Od dob “Domu pod modrou lahví” se toho v kavárenském světě změnilo mnoho. Kávu s mlékem lze podávat na desítky způsobů a není to jen poměr složek, čím se jednotlivé nápoje liší, ale také způsob přípravy a další specifické ingredience. Žádný váš oblíbený nápoj se ale neobejde bez dokonale připraveného kávového shotu.

Pokud pro přípravu espressa používáte pákový kávovar, nezapomeňte že voda nesmí kávou protékat déle než 20 - 25 vteřin, protože pak bude presso trpké nebo hořké. Perfektní shot vám zaručí zhruba 7 gramů kvalitní, čerstvé a správně namleté kávy, kterou protéká voda o teplotě 90°C, pod tlakem 15 barů. K tomuto shotu pak stačí přidat větší či menší množství čerstvého a našlehaného horkého mléka, špetku muškátového oříšku nebo kopeček šlehačky.

Kvalitní káva s mlékem vs. kávovar na kapsle

V dnešní době už nemusíte mít strach, že by porcovaná káva v kapslích byla méně kvalitní než ta, kterou vám připraví barista. Uvařit dobré latte macchiato nebo cappuccino je ale složitější. Kávovary jako Tchibo Tassimo nebo Nescafé Dolce Gusto nabízejí jednoduché řešení. Do kávovaru vložíte nejprve kapsli s mlékem a poté kapsli s esspresem. Výhodou je, že nemusíte mít v lednici neustále čerstvé plnotučné mléko, vekou nevýhodou, že mléko v kapsli je sušené, což ovlivňuje výslednou chuť.

Domácí kávovary na kapsle Nespresso nabízejí chutnější variantu, která ale vyžaduje trochu zručnosti. Abyste se stali mistrem dokonalého cappuccina či latte, potřebujete Nespresso kávovar s parní tyskou, s jejíž pomocí si plnotučné mléko našleháte.

Pokud však vyžadujete jednoduchost přípravy a dokonalou chuť, dejte šanci kávovaru Nespresso Citiz & milk, ve kterém připravíte svou oblíbenou kávu s mlékem pouhým stisknutím jednoho tlačítka.

Dáváte-li přednost automatickým kávovarům, případně těm pákovým, zde je příprava kávových specialit s mlékem podobná. Pomocí parní trysky si připravíte horké mléko a pěnu, kterou přidáte do sklenice či šálku s espressem. Některé automatické kávovary mají k dispozici mlékovku, do které pouze nalijete čerstvé mléko, kávovar přípravu horkého mléka zajistí sám.

Sledujte RSS kanál této kategorie

Pošlete článek známému







* Položky označené hvězdičkou jsou povinné.
Odesláním formuláře přijímáte naše Zásady o ochraně osobních údajů.