Jak a v čem skladovat kávu, aby si zachovala plnou chuť

Jako milovníci kávy už jste určitě zjistili, že káva je jedna velká věda. Když gurmán konečně přijde na to, jaká odrůda mu chutná nejvíc a jak kávu správně namlít, aby si mohl vychutnat dokonalé esspresso, objeví se další zásadní otázky – kolik kávy si koupit, jak rychle ji spotřebovat a hlavně jak ji skladovat, aby si zachovala svoji jedinečnou chuť?

Méně je rozhodně více

V první řadě se nenechte nachytat na žádná výhodná balení a akce, při kterých si koupíte velké množství kávy, ať už zrnkové nebo namleté, za bezkonkurenčně nízkou cenu. Pokud vás totiž na takové balení nebude celá firma, velmi pravděpodobně ji nestihnete spotřebovat dřív, než se z ní vytratí aroma a společně s ním I chuť.

 Mletou kávu je ideální kupovat v množství, které vypijete za týden. Kolik to je? V případě, že si dopřáváte dva až tři šálky kávy denně, odpovídá týdenní porce zhruba 150g mleté kávy. Jestli ale nemáte čas každý týden běhat do obchodu, nebo objednáváte přes internet, neublíží ani když si kávu objednáte v množství odpovídajícím měsíční porci, tedy zhruba v maximálně kilovém balení.

 Pokud vlastníte mlýnek na mletí kávy, můžete si dovolit koupit o něco větší balení zrnkové kávy, než byste měli v případě kávy mleté. Dbejte ale na její správné skladování!

 Káva servírovaná v Řecku

Správné skladování vede k uchování vlastností kávy (Autor: Gio, cc-by)

Nepřesypávat!

U kávy platí jednoduché pravidlo – čím později otevřete původní balení, tím později káva ztratí svoji kvalitu. Je proto více než jasné, proč je pro váš požitek z kávy lepší koupit si několik malých balení, než jedno velké. I po otevření ale musíte vědět, jak s kávou zacházet. V první řadě otevřenou kávu nikdy neskladujte společně s čerstvými potravinami. Mletá káva má vysokou schopnost absorpce a snadno tak do sebe nasaje veškerou vlhkost, pachy a s nimi samozřejmě I plísně.

Další chybou, kterou dělá spousta lidí je, že kávu do něčeho přesypávají, a to včetně zdánlivě bezproblémových sklenice s těsným uzávěrem. Původní balení kávy je totiž navrženo tak, aby nepouštělo aroma a vůni kávy. Ideální je proto balení po otevření pouze zalepit nebo „zakolíčkovat“ a pak klidně takto umístit do vaší oblíbené nádoby. A hlavně co nejrychleji spotřebovat! I když je cibetková káva sváteční pochoutkou, nenechávejte si ji jen pro zvláštní příležitosti. Za půl roku v dóze totiž ztratí většinu z toho, pro co jste za ni  na začátku zaplatili vyšší sumu.

Do lednice nepatří

O nic méně důležitým prvkem skladování kávy je teplota, které kávu vystavujete. Možná vás překvapí, že nejlépe jí je při teplotě pokojové. Navzdory silně rozšířenému nešvaru nepatří kvalitní káva do lednice a už vůbec ne do mrazáku. Ve skutečnosti tím ničeho dobrého nedocílíte a naopak napácháte mnoho škody.

V chladu káva dostane teplotní šok a když ji vytáhnete opět do tepla, zrnka zvlhnou a oddělí se z nich oleje, které jsou uvnitř. To stejné se s kávou bude dít také v případě, že ji vystavíte přílišnému teplu. Kávu proto nikdy neskladujte na digestoři, lednici nebo dalších spotřebičích uvolňujících teplo. To nejlepší, co pro kvalitu svojí kávy můžete udělat, je uchovávat ji ve tmě při pokojové teplotě, tedy například ve spíži.

Sledujte RSS kanál této kategorie

Pošlete článek známému







* Položky označené hvězdičkou jsou povinné.
Odesláním formuláře přijímáte naše Zásady o ochraně osobních údajů.