Jak na správné espresso? Základem je přesné mletí kávy

Mletí kávy je velmi důležitým krokem při její přípravě, protože jím ovlivníte veškerý další postup a především správnou extrakci kávy , která je klíčová k tomu, aby výsledné espresso mělo bohatou cenu a hlavně správnou chuť. Jedině vhodně namletou kávou a tudíž její správnou hrubostí dokážete připravit opravdu kvalitní kávu, ať už v kavárně, restauraci nebo doma.

Co s ní chcete dělat?

Hrubost mletí kávy je určena tím, jakým způsobem chcete kávu připravovat. Zatímco u domácích způsobů přípravy kávy, při kterých se káva nejprve spaří vodou a pak se louhuje potřebujete kávu umletou hrubě a navíc může mít její mletí drobné odchylky, při přípravě espressa je potřeba, ab bylo mletí jemné a velmi přesné, protože hrubost kávy musí odpovídat průtoku kávy z kávovaru.

Svěřte se do rukou mlýnku

Tím nejjednodušším způsobem, jak docílit dokonalé hrubosti kávy k přípravě espressa je používat k mletí kávových zrn profesionální mlýnek na kávu. Je dobré se s ním detailně seznámit, neboť také na něm závsí reputace vašeho provozu a měli byste tedy mít jasnou představu jak má býd nastaven a jak s ním správně pracovat.

Součástí profesionálního mlýnku na kávu je násypka neboli zvon umístěný na vrchní části mlýnku. Většinou je z plastu a sype se do ní káva, která má být namleta. I když kávová zrna vypadají v nádobě velmi hezky, odolejte pokušení vyspat do násypky celé balení a raději kávu dávkujte v množství, které v průběhu dne spotřebujete. Je to z toho důvodu, že zrnka kávy po rozbalení ochranného balení poměrně rychle reagují se vzduchem a ztrácejí tak svoji chuť I aroma. Druhým důvodem je pak skutečnost, že kvalitní kávová zrna obsahují vysoké procento olejů, které se z nich uvolňují a ulpívají na stěnách plastové násypky, kde časem žluknou a opět ovlivňují chuť a kvalitu kávy. Také z toho důvodu je potřeba tuto nádobu na mlýnku pravidelně čistit.

espresso

Dodržováním zásad dosáhnete lahodného espressa (Autor: Brian, cc-by)

Pečujte o kameny

To, jestli je káva správně namletá záleží hlavně na kvalitě kamenů, které jsou podstatou mlýnku na kávu a také jeho nejdůležitější součástí. Proto je potřeba je také pravidelně čistit a kontrolovat jejich opotřebenost. Běžné kameny jsou schopny pomlít zhruba 350kg kávy a poté je potřeba je vyměnit, protože opotřebované kameny kávu nemelou, ale drtí na malé kousky, takže hrubost kávy a ani z ní připravené espresso nemůžou být perfektní. Jednoduché pravidlo říká – pokud máte všechny parametry pro přípravu espressa nastavené správně a káva přesto neteče dobře, je pravděpodobně čas na výměnu kamenů v mlýnku na kávu.

Umletá káva vypadává z kamenů do dávkovače, ze kterého si ji bezprostředně před přípravou espressa odebíráte přímo do páky. K tomu, aby vám mlýnek vydal přesně jednu porci potřebnou k přípravě dokonalého espressa je potřeba, abyste dávkovač měli alespoň z poloviny plný. Pokud vám v dávkovači na konci dne nějaká káva zůstane, vysypte ji a uchovejte do dalšího dne v pytlíku. Jedině tak si udrží své aroma a nebude vám zbytečně zanášet mlýnek. Nezapomeňte, že i dávkovač je potřeba pravidelně čistit od olejů, které by v něm mohly žluknout a ovlivňovat tak chuť i kvalitu kávy.

Sledujte RSS kanál této kategorie

Pošlete článek známému







* Položky označené hvězdičkou jsou povinné.
Odesláním formuláře přijímáte naše Zásady o ochraně osobních údajů.