Historie kaváren - co vše stálo u jejich zrodu?

Vychutnat si šálek čerstvě připravené kávy v pohodlí oblíbené kavárničky nebylo vždy samozřejmostí. Káva, i přes svoji velkou popularitu, musela v historii čelit řadě problémů a zákazů a není proto překvapením, že obdobnými peripetiemi si prošly i podniky, určené k popíjení tohoto aromatického nápoje. Kdy a kde ale vlastně vznikla vůbec první kavárna?

 

Blízký východ - rodiště kaváren

Přestože vznik kaváren je obecně přisuzován Turkům, od kterých se káva rozšířila dále do Evropy, první kavárny vznikají na počátku šestnáctého století v Mekce. Z počátku jsou sice nepřístupné pro širokou veřejnost a slouží pouze k náboženským účelům, ale záhy se mění v podniky určené nejen k pití kávy, ale také k setkávání s přáteli, hraní her a vedením politických debat. Právě ty se staly důvodem, proč byly kavárny v Mekce nakonec zavřeny a zakázány na dlouhých 12 let. V té době už ale existuje dostatek kaváren v Egyptě, odkud se móda popíjení kávy na veřejnosti rychle šíří do Turecka.

V roce 1530 je otevřena první kavárna v Damašku a o dvacet let později v Istanbulu. Atmosféru a osazenstvo těchto míst tvořili především intelektuálové. Do tureckých kaváren měli vstup pouze muži (což zůstalo ve většině tamních kaváren dodnes) a kromě ochutnávání kávy se hojně diskutovalo o politice a kultuře.

Po stopách evropských kaváren

Na počátku 17. století přivážejí italští kupci kávu poprvé do Evropy. Přestože je z počátku označována za ďáblův nápoj, italským jazýčkům brzy zachutnala. První evropská kavárna tak vzniká v roce 1645 v Benátkách a nazývá se Královstí Maďarské.

Z Itálie se obliba kaváren masově rozšířila do okolních států. První kavárna v Anglii je založena v univerzitním Oxfordu v roce 1652 a nese jednoduché jméno Grand Café. O dvacet let později existuje ve Velké Británii již 3000 kaváren, jejichž popularita ale v 18 století klesá a nahrazuje ji pití čaje, které se stalo symbolem příslušnosti k vyšší společenské třídě.

Ve Francii vzniká první pařížská kavárna v roce 1972 a je nápaditě situována hned vedle Comédie Française. Intelektuální prostředí kaváren se zde stalo natolik populární, že dokonce klesla konzumace vína na úkor kávy.

Ve Vídni se kavárny prosazovaly jen těžko a v průběhu vlády Marie Terezie byly navíc velmi omezovány ve svém provozu. Přesto se však ve vídeňských kavárnách zrodila pro svět lahodná novinka - káva s mlékem.

Kavárny v USA vznikaly sice ve stejné době, avšak na rozdíl od těch Evropských nebyly zdaleka záležitostí umělců a intelektuálů. Setkávali se zde rebelové nebo městské rady a jejich atmosféra byla silně politická.

Ani my jsme ale nezůstávali v zakládání kaváren pozadu. První kavárna v Čechách byla otevřena roku 1702 Turkem Ahmedem v Brně. V Praze otevřel první kavárnu U zlatého hada Arab přezdívaný Deodat a zákazníky si lákal ochutnávkou v pražských ulicích.

Ať už byla atmosféra v kavárnách jakákoliv, základem všech bylo připravit kávu co nejkvalitněji a nejrychleji. Těžko říct, co by tehdejší majitelé kaváren dali za dnešní moderní kávovary, díky kterým si vychutnáváme perfektní espresso ve svých oblíbených kavárnách kdykoliv se nám zachce.

Sledujte RSS kanál této kategorie

Pošlete článek známému







* Položky označené hvězdičkou jsou povinné.
Odesláním formuláře přijímáte naše Zásady o ochraně osobních údajů.