Historický boj za pití kávy aneb historie kávy v kostce

Vzpomenete si někdy při každodenním vychutnávání svého oblíbeného šálku kávy, kdy jste okusili aromatický nápoj s povzbuzujícími účinky poprvé? Určitě je tomu už dávno. Ale jistě právě od té doby berete kvalitní kávu jako nepostradatelnou součást vašeho dne. Pití nápoje z pražených plodů kávovníku nebylo vždy samozřejmostí, ale spíše součástí historického boje o moc.

Káva - alkohol arabského světa

  • Pravlastí kávovníku je Etiopie. Africké kmeny využívaly plody této rostliny snad již v 6. století. Tehdy ale zrna míchali s tukem a výslednou směs žvýkali. Dodávala jim energii a sílu. Až v době, kdy se z afrického kontinentu kávovník dostal do Arábie, začal se z kávových zrn připravovat nápoj. První doklady o popíjení kávy jsou z 10. století z Persie.

Právě muslimský svět si kávu zamiloval, o čemž svědčí i původ vlastního slova káva v arabském výrazu qahwat. Jeho význam, v překladu víno z bobulek, posílil islám. Nápoj z kávových zrn představoval totiž náhradu za prorokem Mohamedem zakázané alkoholické nápoje. Proto je káva někdy nazývána alkoholem arabského světa.

Boj za kávu – boj o moc

Zatímco súfijským mystikům vyhovovaly povzbuzující účinky kávy, které prodlužovaly čas na modlení, u jiných náboženských hnutí jen tak nápoj neprošel. Zakazovali ji imámové z Istanbulu, kde byla v polovině 16. století otevřena první kavárna a pití kávy se stalo populární společenskou událostí. Kávu zakazovali ale třeba i v Anglii, kde bylo spiklenecké prostředí kaváren trnem v oku tehdejší šlechtě. Pro své omamující účinky byla káva do 18. století zakázána i ortodoxní církví přímo v Etiopii.

  • Vstupní branou do Evropy se pro kávu stal námořní přístav v Benátkách. Jako muslimský nápoj byla nejprve zakazována, papež Klement VIII. ji ale přijal a z Itálie se tak káva rychle šířila do celé Evropy. Počátek kavárenství ale zůstává spjat s Apeninským poloostrovem – první evropská kavárna byla otevřena v Itálii v roce 1645.

Důvody, proč byly zákazy pití kávy nastolovány a poté rušeny, jsou po celém světě stejné. Vládnoucím nebo náboženským autoritám káva totiž také často zachutnala a její aroma tak převážilo i možné hrozby plynoucí z účinků kofeinu či skupinové konzumace v kavárnách.

V současné době je káva široce tolerovanou pochutinou. Kávovníky se pěstují po celém světě, kavárny jsou i v Česku součástí společenského života. Vy si tak můžete dopřát nejen širokou paletu kvalitních druhů kávy ale hlavně svůj oblíbený nápoj každý den, a to nejen v kavárnách. Automatické a pákové kávovary totiž umožňují takřka každému z nás připravit si šálek kvalitní kávy z pohodlí svého domova.

Sledujte RSS kanál této kategorie

Pošlete článek známému







* Položky označené hvězdičkou jsou povinné.
Odesláním formuláře přijímáte naše Zásady o ochraně osobních údajů.