Frappé - chlazená káva, kterou si zamilujete

Patříte-li mezi milovníky kávy, určitě už jste si alespoň některé léto dali frappé, osvěžující ledový kávový nápoj. Víte ale, odkud se vzal a jaký je správný způsob jeho přípravy? Pokud ne, pak čtěte dál!

Řecká náhoda

Frappé vděčí za svůj vznik v podstatě dvěma věcem - firmě Nestlé a nedostatku teplé vody. V roce 1957 totiž na mezinárodní výstavě v Soluni poprvé předvedl zástupce firmy Nestlé novinku pro děti - výrobu čokoládového nápoje z prášku a mléka protřepáním v šejkru. Když si potom jeden ze zaměstnanců firmy Nestlé chtěl uvařit kávu a neměl po ruce teplou vodu, napadlo ho, že by mohli instantní kávu protřepat v šejkru s vodo studenou. Naprostou náhodou tak v Řecku na konci padesátých let vzniklo frappé - studená káva s bohatou pěnou, která se odsud rozšířila do celého světa.

Frappé je kávový nápoj, jehož původní receptura vznikl v Řecku

(Frappé - lahodný nápoj připravený z kvalitní zrnkové kávy (espresso), studené vody, vyhlazeného mléka a cukru | Autor: Frédéric Bisson, cc-by)

Instantní nebo zrnková?

Přestože tradiční řecká receptura káže při přípravě frappé smíchat studenou vodu, vychlazené mléko, cukr podle chuti a instantní kávu, milovníci kávy se brzy snažili najít způsob, jak by mohla nekvalitní instantní kávu nahradit kvalitní zrnková káva. Postup je velmi jednoduchý. Stejně jako při přípravě z kávy instantní jde o to, přidat všechny suroviny do šejkru či mixeru hned na začátku. Stačí si tedy v kávovaru připravit klasické espresso a poté ho v mixeru či šejkru protřepat společně se 150ml vychlazeného plnotučného mléka, pár kostkami ledu a cukrem podle chuti. Led espresso krásně zchladí a výsledek je dokonalý.

Variace na dané téma

Jedinou změnou v přípravě frappucina ale samozřejmě nebylo jen nahrazení instantní kávy lahodnou kávou zrnkovou. Ve skutečnosti se jednotlivé suroviny ve frappé lehce mění i kraj od kraje. Naprosto absurdní je pak příprava této chlazené kávy v Bulharsku, kde vodu nahrazují vychlazenou Coca-Colou.

S mnohem lahodnější variantou frappé, takzvaným “frappucinem” přišel ale americký řetězec kaváren Starbucks. Kromě espressa, připraveného z kvalitní kávy, v jeho složení najdete samozřejmě mléko, také ale ochucený sirup podle chuti a drcenou ledovou tříšť. To vše se promíchá v mixéru a vzniká tak velmi  populární a osvěžující ledový nápoj, který lze podle chuti ještě dozdobit šlehačkou a polevou.

Sledujte RSS kanál této kategorie

Pošlete článek známému







* Položky označené hvězdičkou jsou povinné.
Odesláním formuláře přijímáte naše Zásady o ochraně osobních údajů.