Fenomén „take away“, aneb káva s sebou

Káva v kelímku, kterou si můžeme odnést kamkoliv s sebou odpovídá na požadavky současného rychlého životního stylu. Někteří ji považují za praktickou vymoženost uspěchané doby, jiní mají námitky, že degraduje podstatu rituálu pití kávy a papírový kelímek na rozdíl od hrnečku nezvládne zajistit správné aroma a udržet teplotu kávy. Kde se vlastně káva do kelímku vzala, jaké je její současné postavení ve společnosti a vyhlídky do budoucnosti?

Kde se vzala káva v kelímku?

U nás se káva v kelímku poprvé objevila v 90. letech a byla nejdříve spojena s kávovými automaty a kávou, podávanou na čerpacích stanicích. Záhy následovaly fastfoodové kavárenské řetězce, které k nám přišly ze zahraničí, kde byla káva v kelímku fenoménem už řadu let.

V kavárenských řetězcích tvoří káva s sebou základ celého sortimentu, prvním a nejdůležitějším představitelem této kultury byla kavárna Starbucks, která letos slaví už 40 let od svého založení. Na našem trhu v tomto oboru uspěly také další zahraniční koncepty jako je Coffe Heaven, nebo Coffe &Co, mezi originální české kavárenské koncepty patří například Crosscafé nebo Café Emporio.

V poslední době se objevují také „kávová okénka", jako je například Coffe to go v Brně, která prodávají kávu rovnou na ulici. Bez kávy do kelímku se dnes neobejdou ani klasické kavárny, i jejich pravidelní zákazníci oceňují možnost odnést si svou oblíbenou kávu s sebou do práce nebo na procházku po městě.

Módní trend dneška

Kavárenské řetězce nabízejí zpravidla několik velikostí kávy, a to v kombinaci s různými způsoby přípravy a možnostmi přidání různých příchutí. Můžeme si dát kávu s kofeinem, bez kofeinu, ovlivnit sílu nápoje i množství přidaného mléka. Do přípravy své kávy tak jednoduše můžeme víc mluvit. Speficikem kávových fastfoodů jsou dochucovací stolky, kde je možné si přidat cukr, mléko nebo dekorační posyp.

Je tedy káva v kelímku praktické řešení jak načerpat energii do práce, nebo se jedná o degradaci klasické kavárenské tradice, kdy je pití kávy chápáno jako rituál, kterému je třeba věnovat čas a pozornost? Odpověď na tuto otázku je velmi individuální, s jistotou můžeme říct, že káva v kelímku je „trendy", to nám prezentují třeba i americké filmy, ve kterých se hrdinové bez nezbytné kávy v kelímku již prakticky neobejdou. Kulturu pití kávy v kelímku stále silně ovlivňuje řetězec Starbucks, který nedávno uvedl na trh kelímek s názvem Trenta, jehož obsah se blíží jednomu litru.

Kelímek versus hrneček

Názory na to, jestli je káva v kelímku stejně kvalitní jako v klasickém hrnečku se liší. Kavárenské řetězce samozřejmě tvrdí, že na kvalitu a chuť kávy nemá kelímek žádný negativní vliv. Jeho výhodou je naopak možnost snadno jej přenášet, vychutnat si kávu za chůze, nebo si jí vzít s sebou do práce. Káva navíc díky plastovému víčku vydrží déle horká.

U odborníků z řad baristů se setkáváme s trochu jiným pohledem, například známá česká baristka Petra Veselá na svém webu uvádí, že příprava espressa do kelímku není podle daných pravidel správná. Pouze v dobře nahřátém porcelánovém šálku se může chuť a struktura kávy správně rozvinout. Káva do kelímku je v této perspektivě vymožeností uspěchané doby, přestává být rituálem, který je možné si opravdu vychutnat.

Ekologie

I když jsou kelímky na kávu praktické, představují velkou ekologickou zátěž. Starbucks udává, že se ročně vyprodukuje až 3 miliardy těchto kelímků. Tento kavárenský řetězec se zavázal do roku 2015 zavést recyklovatelné kelímky, případně kelímky, které by bylo možné použít opakovaně. Zásadní problém s recyklací spočívá v tom, že celých 80 % kelímků si zákazníci odnášejí pryč s sebou.

Ať už jste příznivci klasického vychutnávání kávy v příjemném interiéru kavárny a dáváte přednost vysoce kvalitnímu espressu, nebo si rádi dáte velké latté s karamelem do kelímku, vězte, že za každou dobrou kávou z vaší oblíbené kavárny stojí kvalitní profesionální kávovary.

Sledujte RSS kanál této kategorie

Pošlete článek známému







* Položky označené hvězdičkou jsou povinné.
Odesláním formuláře přijímáte naše Zásady o ochraně osobních údajů.