Espresso - příprava kávy a kávových specialit, díl 1.

Patříte mezi milovníky kávy a specialit z ní připravovaných? Zajímá vás, jak se připravuje kvalitní káva a kávové speciality? V naší miniserii tří článků se detailněji podíváme na přípravu nejoblíbenějších kávových specialit v Čechách. Jako první nabízíme tradiční italské espresso, jež se stalo nejen v Čechách, ale po celém světě, nejvyhledávanějším druhem kávy.

Konzumace kávy se stala celosvětovým trendem. Jen v České republice se během dne vypije několik milionů šálků kávy a kávových specialit. Pokud patříte mezi příznivce nebo dokonce milovníky kávy a kávových specialit, jistě vám není lhostejné jakou kávu doma, v kavárně, restauraci nebo baru konzumujete. V připravené minisérii tří článků vám naservírujeme poznatky o tom, jak se káva a vybrané kávové speciality správně připravují a vy si je tak budete moci vychutnat bez jakýchkoliv kompromisů.

Kvalitní kávovar - základ přípravy kávy a kávových specialit

V současné době se pro přípravu většiny kávových specialit používají moderní a velmi kvalitních automatické kávovary, kterých je na českém trhu nespočet různých typů značek. Abychom si doma mohli vychutnat lahodnou kávu, je třeba vlastnit vhodný automatický kávovar, pákový kávovar nebo kávovar na kapsle, který nám přípravu kvalitní kávy umožní a především usnadní. O tom, jak si vybrat kvalitní kávovar jsme již v nedávné době psali, proto se tomuto tématu budeme věnovat pouze okrajově, především ve spojení s jednotlivými druhy nápojů. Dnes se podíváme blíže na to, jak by měla vypadat správná příprava espressa.

Espresso

Výraz espresso pochází z italštiny a lze volně přeložit jako „dát pod tlak". Jde o přesné vyjádření způsobu, jakým se tato lahodná káva připravuje. Abychom si mohli espresso připravit, je také nezbytné vědět, jak má kvalitní espresso vypadat a chutnat.

Obecně lze říci, že základem espressa je velmi tmavě upražená káva se silnou a bohatou chutí a výrazným aroma. Z této kávy dostaneme kvalitní silné espresso černé barvy s příjemnou vůní, nedefinovatelnou jemně natrpklou chutí a bohatou karamelově hnědou pěnou crema. Tato nezaměnitelná kombinace vůně, chutě a bohaté pěny udělala z espressa nejvyhledávanější druh kávy po celém světě.

Příprava espressa

Jak tedy příprava espressa probíhá? Očima laika by se mohlo zdát, že jde o jednoduchý proces. Stisknout tlačítko na automatickém kávovaru a vyčkat až se nápoj sám připraví. Ale takto jednoduché to opravdu není. Především proto, že ne všechny automatické kávovary je pro přípravu espressa vhodné. Odborníci se shodují, že většina levných automatických kávovarů se pro přípravu pravého espressa vůbec nehodí. Je to dáno tím, že levnějším kávovarům chybí čerpadlo, které zajišťuje požadovaný maximální tlak (15 barů), který je při přípravě kvalitního a chutného espressa rozhodujícím faktorem. Proto, chceme-li si doma vychutnat správně připravené espresso, měli bychom využít kvalitní kávovary, jejichž cena se pohybuje od 15 tisíc výše. Vybírat můžeme automatické kávovary nebo pákové kávovary. Alternativou jsou také kávovary na kávové kapsle, kde je chuť espressa zajištěna kvalitou zakoupených kapslí.

Rozhoduje kvalitní káva

Důležitým faktorem ovlivňující chuť espressa je také správně umletá čerstvá káva. Rozhoduje především stupeň umletí, který zaručí, že espresso bude mít požadovanou chuť a konzistenci. Káva tedy musí být jemná, nikoli však prášková nebo příliš hrubá. Pro přípravu jednoho šálku espressa je třeba dvou rovných lžic (cca 7g) takto umleté kávy.

Důležité je napěchování a načasování

  • Káva musí být následně správně napěchována do tělesa filtru (gruppy). Automatické kávovary zařídí vše bez naší aktivní účasti na procesu přípravy kávy. Správné napěchování provedeme takovou silou, aby káva nebyla příliš sypká nebo naopak nepropustná.
  • Po napěchování přejdeme k vlastní přípravě espressa. Zmáčkneme příslušné tlačítko na našem kávovaru a vyčkáme, než začne z kávovaru vycházet černá káva a následně bohatě napěněná karamelová pěna crema.
  • Ihned poté je třeba tlačítko neprodleně uvolnit. Kávovar jinak poběží dál a výsledný nápoj bude hořký a vodnatý.
  • Voda, respektive horká pára, by měla přes kávu protékat při teplotě 89-92°C. Pravé italské espresso se zároveň musí extrahovat nejdéle 20-30 sec. Pouze tak bude zajištěna požadovaná kvalita a chuť.

Espresso - jak se pozná jeho kvalita?

Kvalitu espressa nejlépe poznáme právě dle jeho cremy. Ta by měla být karamelově hnědá, bohatá a konzistentní. Při konzumaci by se měla zachytávat na stěnách šálku. Pokud výsledný nápoj splňuje zmíněná kritéria, nezbývá nic jiného než si v klidu a pohodě vychutnat jeho lahodnou a bohatou chuť.

Jste milovníkem kvalitního espressa? Potom neváhejte a pořiďte si spolehlivý kávovar, se kterým si lahodné espresso můžete dopřávat každý den. Nejvhodnější pro přípravu pravého espressa jsou pákové kávovary nebo automatické kávovary, které jsou k dostání na Cesk.cz.

 

Sledujte RSS kanál této kategorie

Pošlete článek známému







* Položky označené hvězdičkou jsou povinné.
Odesláním formuláře přijímáte naše Zásady o ochraně osobních údajů.