Na co dát pozor při online nákupu kávy?

Specializované kavárny prodávající praženou kávu z nejrůznějších koutů světa, s vyškoleným personálem, který své práci rozumí, jsou pro milovníky kávy synonymem ráje na zemi. Pokud ale takový skvost v blízkosti nemáte nebo si chcete vše v klidu promyslet a prozkoumat, vrhněte se do nakupování na internetu. Kromě zpravidla nižších cen máte možnost najít si přesně to, co vám vyhovuje, avšak je potřeba znát základní fakta, která vám rádi prozradíme.

Specializované kavárny prodávající praženou kávu z nejrůznějších koutů světa, s vyškoleným personálem, který své práci rozumí, jsou pro milovníky kávy synonymem ráje na zemi. Pokud ale takový skvost v blízkosti nemáte nebo si chcete vše v klidu promyslet a prozkoumat, vrhněte se do nakupování na internetu. Kromě zpravidla nižších cen máte možnost najít si přesně to, co vám vyhovuje, avšak je potřeba znát základní fakta, která vám rádi prozradíme.

Více kofeinu vs. lepší chuť

Nakupování online s sebou nese spoustu výhod i nevýhod. Samozřejmě je skvělé, že si můžete vybrat z opravdu širokého sortimentu, ale také se zvyšuje šance, že se ve všech těch názvech a fotkách jednoduše ztratíte. Při výběru je proto důležité pamatovat si především rozdělení kávy na dva druhy - arabica robusta.

Pod názvem arabica se skrývají plody kávovníku arabského. Arabica je dražší, kvalitnější, její pěstování je težší a úroda nižší. Má jemné aroma a plnou chuť, lišící se v závislosti na pěstitelských oblastech.

Robusta je káva z plodů kávovníku statného, který je specifický vyšší úrodou a snadnějším a levnějším pěstováním. Má hořkou, méně výraznou chuť než arabica a jejími výhodami jsou především cena, vyšší obsah kofeinu a tvorba sametové cremy, kterou pouze s arabicou nedocílíte. Oproti ní však silně ztrácí na chuťovém požitku z pití kávy.

Neuvádějí složení? Jděte jinam!

Vzhledem k výše popsaným výhodám a nevýhodám obou druhů kávy není jistě překvapením, že se kromě káv jednodruhových začaly vymýšlet také směsi, s různě vyváženými poměry zrn. Pokud dáváte přednost dokonale jemné chuti, sáhněte vždy po 100% arabice. Ovšem i to, co se tváří jako nefalšovaná arabica v sobě může mít obsah zrn robusta. V Itálii se dokonce toleruje celých 10% robusty ve směsi a káva je přesto stále označována jako “čistá” arabica. Důvodem je právě crema. Zatímco ze starých zrn arabicy pěnu nevytvoříte, robusta napění pokaždé. Kontrolujte proto nejenom poměr zrn z jakých je směs tvořena, ale také datum pražení. Pokud od něj uběhly více než dva měsíce, kávu nekupujte, je stará a tedy zvětralá. Nemůžete tyto informace na e-shopu najít? Zeptejte se, nebo se poohlédněte jinde!

Káva kávovaru na míru

Při výběru kávy nezapomeňte také na to, v jaké formě ji sypete do svého pákového nebo automatického kávovaru. Většině internetových obchodů kraluje pražená zrnková káva, ale koupit si zpravidla můžete také kávu mletou, porcovanou nebo v kapslích. Porcovaná káva má výhodu přesné gramáže, potřebné k přípravě dokonalého esspresa. Mletá káva rychle zvětrává a ztrácí svou kvalitu. Pokud si tedy chcete oblíbený šálek opravdu vychutnat, kupte si čerstvě praženou zrnkovou kávu a namelte si ji před uvařením sami. Uvolníte její jedinečné aroma a ideální hrubost podle své chuti a možností svého kávovaru.

Sledujte RSS kanál této kategorie

Pošlete článek známému







* Položky označené hvězdičkou jsou povinné.
Odesláním formuláře přijímáte naše Zásady o ochraně osobních údajů.