Čistý kávovar je základem dobré kávy

Při cestě za dokonalou kávou narazíte na spoustu překážek. Od nekonečného hledání ideálně upražené kávy přes výběr vody až po nalezení schopného baristy. To je proces, který můžete pokazit zásadní věcí – údržbou kávovaru. I když máte kávovar za mnoho desítek tisíc, káva nebude nikdy chutnat skvěle, pokud se o přístroj správně nestaráte. Nejdůležitější údržbou je především čištění. Není však důležité jen pro správnou chuť kávy, ale dokáže značně prodloužit životnost vašeho kávovaru.

Nečistíme kvůli kávě, ale pro kávu

Pravidelná údržba vám zajistí stabilně dobrou a chutnou kávu. Pokud si osvojíte techniky a rutinu čištění přístroje v řádech hodin, dní a týdnů, šance na nejlepší espresso se značně zvýší. Vaši zákazníci tak vždy dostanou stejně dobrý šálek, na který si zvykli přicházet. Žádné kyselé nebo nepřirozeně hořké pachutě, ale chuťově vyvážená a voňavá káva.

Alfou a omegou je voda. Ačkoliv je kohoutková voda ideální na pití, nemusí být vhodná pro profesionální přístroje. Ty jsou totiž poměrně citlivé na usazování vápníku. Abyste nemuseli do přístroje lít Evian, doporučuje se používat buď změkčovač vody, nebo kvalitní filtr. Kromě vápníku pak kávovarům škodí samozřejmě i samotná káva. Kávová zrna totiž obsahují část esenciálních olejů, které stojí za bohatou pěnou espressa. Zároveň však dokáží chuť kávy i kvalitu přístroje znehodnotit. Oleje zanechávají především na hlavě a pákách kávovaru jemný film, který může ucpat filtr, dají se však relativně snadno očistit.

Jak často čistit

Základem správné údržby je pravidelnost. A je jedno, jestli máte automatický kávovar v kanceláři nebo profi stroj v kavárně. Vedle činností, které musíte udělat po přípravě každého šálku kávy nebo capuccina, jsou postupy, které budete dělat jednou týdně. Nakonec vás čeká pravidelná údržba v rámci měsíců. Při čištění kávovaru raději zapomeňte na klasické mycí prostředky. Saponáty mohou narušit povrch páky, hlavy a dalších částí kávovaru a paradoxně tak zapříčinit jejich korozi a snížit jejich životnost. Pro speciální údržbu kávovarů existují speciální šetrné (ale dostatečně účinné) prostředky doporučené výrobcem.

Po každé kávě byste měli:

  • Pustit kávovar na okamžik naprázdno, aby se očistila hlava přístroje.
  • Otřít trysku páry hadříkem, páru pustit naprázdno, aby se tryska očistila zevnitř.
  • Opláchnout páku a filtr od zbytků kávy.

Každý den musíte:

  • Důkladně vyčistit hlavu přístroje, nejlépe pomocí speciálního čističe na kávovary a slepé misky páky.
  • Důkladně vyčistit rozložené páky kávovaru od zbytků kávy.
  • Pomocí speciálních čističů propláchnout také trysku na páru.
  • Vyčistit odkapový tác kávovaru, nahřívací tác a vnější obal přístroje.

Jednou za týden/měsíc

  • Je třeba vyměnit těsnění hlavy.
  • Odvápnění kávovaru.

Když čištění nestačí

Spoustě problémů s pákovým kávovarem se dá předejít pravidelnou údržbou. Ale ačkoliv jste si pravidelné čištění osvojili, mohou nastat situace, kdy káva nechutná tak jak má, tryska na mléko nefunguje, kávovar ztrácí tlak nebo vůbec nehřeje. Zejména ve vytížených provozech některé z těchto situací časem nastanou určitě. Proto je potřeba vybírat kvalitní a profesionální přístroje. Oproti svým levnějším kolegům určeným pro domácí použití mají kvalitnější zpracování a snesou nepřetržitý provoz v rušných kavárnách a restauracích. Ke kávovaru za několik desítek tisíc byste měli vyžadovat speciální servis. Protože výměnu těsnění hlavy určitě zvládnete sami, opravu tlakové pumpy nebo bojleru kávovaru raději přenechte servisním technikům. Už při koupi přístroje byste měli dostat zaškolení, odborný technik vám přístroj zapojí a předvede jeho správnou funkci a poradí, jak se o konkrétní typ starat.

Nejčastější problémy s kávovarem

  • Ucpaná trubka odpadu,
  • zavápnění kávovaru,
  • opotřebované kameny mlýnku,
  • ucpaná tryska páry.

Sledujte RSS kanál této kategorie

Pošlete článek známému







* Položky označené hvězdičkou jsou povinné.
Odesláním formuláře přijímáte naše Zásady o ochraně osobních údajů.