Cappuccino - příprava kávy a kávových specialit, díl 2.

Není cappuccino jako cappuccino! Jste vyznavači tradičního italského cappuccina? Rádi si dopřejete tuto lahodnou kávovou specialitu ve vaší oblíbené kavárně? Jste si ale jisti, že opravdu dostáváte pravé italské cappuccino? Pokud jistotou neoplýváte, přinášíme pár rad, na co se v přípravě cappuccina zaměřit, a jak nekvalitní nápoj odhalit.

Cappuccino

V našem prvním článku jsme si popsali, jak vypadá a jak se správně připravuje pravé espresso. V dnešním pokračování miniserie článků o kávě a kávových specialitách se blíže podíváme na přípravu pravého italského cappuccina.

Příprava cappuccina - základem je espresso a opět kvalitní kávovar

Výraz cappuccino vychází stejně jako v případě espressa z italštiny. Není ale přesným překladem určitého slova či spojení, ale jde o přirovnání na základě podobnosti našlehané mléčné pěny ke „kapucám", respektive „kápím", které v dobách minulých nosili příslušníci mnišského římskokatolického řádu „kapucínů".

Základem je espresso, které by mělo tvořit jednu třetinu ideálně připraveného cappuccina. Zbylé dvě třetiny tvoří v poměru 1:1 mléko a našlehaná mléčná pěna. Přípravě cappuccina je třeba věnovat stejnou péči, jako v případě espressa. Nejde totiž vůbec o jednoduchou záležitost.

Není káva jako káva

Pozornost musíme zaměřit především na správný výběr surovin, z nichž budeme cappuccino připravovat. Podívejme se nyní na výběr kávy. Nejvhodnější kávou pro přípravu cappuccina je káva arabica. Přesněji některý druh keňské kávy, která má plnou, jemně nakyslou chuť, jež je pro cappuccino typická.

Pozor na mléko

Podobně je na tom také mléko. I jeho výběru musíme věnovat nemalou pozornost. V mnoha kavárnách probíhá příprava cappuccina z nesprávného druhu mléka, např. z polotučného či nízkotučného. Mléka s nižším podílem tuku se pro přípravu cappuccina nehodí. Vhodnější je využít mléka plnotučného s vyšším podílem bílkovin, protože se s ním lépe pracuje - jednoduché našlehání, pěna je nadýchaná a déle vydrží. Případně můžete použít speciální mléko na cappuccino Lascato od českého výrobce Tatra.

Další chybou, se kterou se lze velmi často setkat, je pěnění ohřátého mléka. Při přípravě pravého italského cappuccina používáme vždy mléko vychlazené. Lépe pění, jeho pěna je chutnější, nadýchanější a vydrží daleko déle než v případě mléka ohřátého.

Automatické kávovary jsou zárukou kvality

K přípravě capuccina dobře poslouží automatické kávovary s mlékovkou. Vhodným adeptem může být například automatický kávovar DeLonghi ECAM 23.450.S s mlékovkou. V případě kávovaru je pro přípravu cappuccina nejdůležitější tryska na přívod páry. Pod touto tryskou se pění studené mléko, které se následně opatrně nalívá do šálku s připraveným espresem. Espresso se tak ideálně usadí mezi oběma vrstvami mléka a vznikne tak crema, která vytváří pravé tradiční cappuccino. Teplota ideálně připraveného cappuccina by se měla pohybovat kolem 70°C. Cappuccino můžeme na závěr dle chuti posypat mletou skořicí.

Jak má vypadat a chutnat cappuccino

Výsledný nápoj má mít jemně nakyslou chuť a karamelově hnědou bohatou cremu, která by se měla zachytávat na stěnách předehřátého šálku. Crema musí být alespoň jeden až dva centimetry vysoká a měla by vydržet až do posledního vypitého doušku. Právě dle kvality cremy poznáme, zda je tradiční cappuccino správně připravené.

Na závěr nesmíme zapomenout zmínit, že kvalitní cappuccino si nejlépe vychutnáte v příjemné atmosféře při posezení s rodinou nebo nejbližšími přáteli. V příštím článku se dozvíte něco o přípravě kávového nápoje, jehož konzumace se v posledních letech stala významným trendem.

Vychutnáte si rádi tradiční italské cappuccino v pohodlí svého domova? Vyberte si vhodný a kvalitní kávovar! Automatické kávovary, pákové kávovary nebo kávovary na kapsle za výhodné ceny na Cesk.cz!

 

Sledujte RSS kanál této kategorie

Pošlete článek známému







* Položky označené hvězdičkou jsou povinné.
Odesláním formuláře přijímáte naše Zásady o ochraně osobních údajů.