Caffé Latte - příprava kávy a kávových specialit, díl 3.

Kávová specialita, jež se v posledních letech stala takřka módním trendem, má název Caffé Latte. Víte, jak má vypadat pravé Caffé Latte? Víte co obnáší jeho příprava? To vše a ještě něco na víc vám přinášíme v posledním díle naší miniserie o přípravě kávy a kávových specialitách.

Příprava Caffé Latte

Vhodné pro přípravu Caffé Latte jsou automatické kávovary s mlékovkou a tryskou pro pěnění mléka. Pravé Caffé Latte je totiž připravováno z espressa, které je základem většiny nejznámějších kávových specialit.

Caffé Latte připravíme smícháním150 ml horkého mléka bez pěny a 50 ml espressa. Mnoho příznivců tohoto lahodného nápoje je přesvědčeno, že u správného Caffé Latte je důležité vrstvení mléka a kávy. Opak je ale pravdou. Caffé Latte je zajímavé především tím, že nemá pevně stanoveno, jakým způsobem má či nemá být prováděno vrstvení kávy a mléka. To samé platí při servírování. Caffé Latte nemusíme servírovat pouze do vysoké sklenice, ale můžeme využít také velkého (jumbo) šálku.

Latte Macchiato

Možnou variantou Caffé Latte je kávový nápoj Latte Macchiato. Jeho základem je 50 ml kvalitního espressa a 200 ml horkého mléka, z něhož 1/3 tvoří našlehaná mléčná pěna. Rozdíl mezi Caffé Latte a Latte Macchiato spočívá ve vrstvení kávy a mléka. Latte Macchiato má přesně stanovený postup vrstvení. Do připravené vysoké sklenice nalijeme našlehané horké mléko až po okraj a vyčkáme, dokud se pěna neusadí na povrchu mléka. Následně do sklenice vložíme dlouhou kávovou lžíci, po níž opatrně do mléka nalíváme espresso. Tímto způsobem přípravy nám vzniknou ve sklenici tři oddělené vrstvy. Spodní část sklenice zaujme horké mléko. Střed sklenice pak vyplňuje espresso, které je překryté bohatou mléčnou pěnou. Na závěr je možné mléčnou pěnu posypat mletou skořicí nebo sypaným kakaem.

Zaujal vás miniseriál o kávě? Máte rádi kvalitní kávu a kávové speciality? Pořiďte si kvalitní kávovar, který vám umožní přípravu těchto lahodných nápojů. Cesk.cz nabízí automatické kávovary nebo pákové kávovary za velmi zajímavé ceny!

 

Sledujte RSS kanál této kategorie

Pošlete článek známému







* Položky označené hvězdičkou jsou povinné.
Odesláním formuláře přijímáte naše Zásady o ochraně osobních údajů.