Domácí pákové kávovary

S pákovými kávovary se nejčastěji setkáte v kavárnách, restauracích, nebo cukrárnách, jednoduše řečeno v podnicích, kde je profesionálně připravená káva nutností. V praxi je zpravidla ovládají zkušení baristé. S rostoucí oblibou kávové kultury se ale pákové kávovary stávají stále více také součástí vybavení domácností. Milovníci kávy si jednoduše chtějí připravit „to své espresso“ přímo doma. 

Domácí pákové kávovary jsou skvělé, pokud vás káva opravdu zajímá a její příprava je pro vás kreativním procesem tvoření. Budou pro vás ideální volbou, pokud chcete návštěvy zaujmout svým baristickým umem, rádi zkoušíte různé druhy kávy, nové možnosti, chutě a aromata. Do přípravy kávy v domácím pákovém kávovaru budete investovat více času a energie, výsledek však stojí za to. Další z předností pákových kávovarů pro domácí použití, je také výhodná cena.

S čím počítat při přípravě kávy v pákovém kávovaru?

Příprava kávy v pákovém kávovaru je samozřejmě náročnější než v automatickém kávovaru. Základem úspěchu je správně namletá čerstvá káva.  O tom jaký vliv má správné namletí na výslednou chuť kávy, i jaké mletí se hodí pro jednotlivé druhy nápojů si můžete přečíst v našem článku Perfektní šálek kávy: výsledek optimálního namletí kávových zrn.

Optimální namletí kávových zrnek

Pokud uvažujete o tom, že si pořídíte domácí pákový kávovar, počítejte s tím, že vaší další investicí nejspíš bude také elektrický mlýnek na kávu.  Levnější variantou je nákup kvalitní vakuované mleté kávy. Prověřenou volbou je například značka SanRemo, která nabízí také mimořádně kvalitní kávu zrnkovou.

Dávkování pro pravé espresso

Zatímco automatické kávovary si gramáž porce uloží jednoduše do paměti, při přípravě kávy v pákovém kávovaru si musíte vždy ohlídat správné množství kávy sami.  Pravé espresso se připravuje ze 7g kávy, pro opravdové nadšence je tu možnost odvažovat porce na digitální váze, jinak je praktické pořídit si speciální odměrku.

Správné stlačení do páky

Káva musí být do páky také správně stlačena, nestačí ji do ní jednoduše nasypat. Doporučované optimální stlačení je váhou dvaceti kilogramů, vybrané modely pákových automatů proto nabízejí systém, který kávu sám optimálně „upresuje“. Uživatelsky pohodlnější volbu v tomto případě představují kávovary, které pracují se systémem kávových kapslí, nejznámější koncept založený na této technologii představují kávovary Nespresso.

Domácí pákové kávovary: DéLonghi a Kenwood

Při domácí přípravě kávy se můžete předvést například se skvělým designovým kávovarem DéLonghi EC 850 M, který pracuje s tlakem 15 barů, nabízí integrovaný nahřívač šálku, systém na přípravu cappuccina a speciání disk Disco crema, který zajistí perfektní hustou a bohatou pěnu vašeho espressa.

Pákový kávovar DéLonghi EC 820 B má speciální systém ThermoGen, který zajišťuje optimální teplotu, určitě využijete také nerezovou trysku na páru s odnímatelnou tryskou pro napěnění mléka, součástí kávovaru je i praktická odměrka na kávu a pěchovadlo.

Domácí pákové kávovary jsou znatelně levnější než automatické kávovary, je s nimi sice více práce, ale zato si můžete za celým procesem přípravy kávy stát sami.  Hodí se hlavně pro kávové gurmány, kteří si s přípravou chtějí vyhrát a nevadí jim práce navíc. 

Sledujte RSS kanál této kategorie

Pošlete článek známému







* Položky označené hvězdičkou jsou povinné.
Odesláním formuláře přijímáte naše Zásady o ochraně osobních údajů.